FAU ved Alsvåg skole opplever Øksnes kommunestyrets vedtak om å legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg fra høsten 2019 som overraskende og svært skuffende. Grunnet fraværet av saklige og kvalitative begrunnelser for vedtaket, kan vi ikke stille oss bak dette.

Vi registrerer at beslutningen ikke kan være økonomisk motivert da innsparingene blir minimale. Signalene fra administrasjonen viser at det ikke er usannsynlig at det faktisk blir dyrere å la ungdommene i Alsvåg gå på Myre enn å opprettholde 1-10 skolen vi har i dag.

FAU krever derfor å få en begrunnelse for nedleggelsen av u-trinnet. Om Øksnes kommunestyre er villige til å bruke mer penger på elevene fra Alsvåg enn de gjør i dag, må det ligge gode argumenter bak flyttingen til Myre. Vi etterlyser altså argumentasjonen som ligger bak beslutningen om ikke å vente på oppvekstmeldingen og heller ikke en grundig utredning av økonomiske og pedagogiske konsekvenser, ikke bare for Alsvåg skole, men også for Myre skole som skal ta i mot tett på 40 nye elever fra høsten 2019. Vi er også bekymret for de mer langsiktige konsekvensene dette vil ha for kommunen når elevtallet i Øksnes kommer over 60 elever på u-trinnet. Myre skole er foreløpig ikke bygd for å ha 3 paralleller på ungdomstrinnet.

Vi vil også trekke frem hvor sårbare vi blir med bare ett ungdomstrinn i kommunen. Nesten hvert år er det enkelt elever som må ha et miljøskifte. Med færre skoler blir det vanskeligere for disse elevene, og med bare ett ungdomstrinn blir løsningene enda vanskeligere.

Alsvåg skole er en god skole. Resultater over år viser dette, bl.a. resultater på nasjonale prøver. Den største suksessfaktoren for skolen er nettopp at vi er en 1 til 10 skole med et godt og stabilt faglig miljø. En reduksjon på ⅓ av lærerstaben gir konsekvenser som vi ikke kan skjønne politikerne i Øksnes vil stå inne for. Vi forventer en saklig begrunnelse for å redusere det pedagogiske miljøet ved Alsvåg skole. Vi krever argumenter som ikke går på følerier eller synsing, men er faglig og kvalitativt begrunnet.

Med forventning om klar tale og raskt svar.