Æ så en film for lenge siden som raskt gikk i glemmeboka, men tittelen må ha gjort inntrykk for den huska æ, og tittelen va Collateral Damage, eller Utilsiktet Tap på norsk.

Da æ hørte at ungdomstrinnet ved Alsvåg skole ble vedtatt flytta te Myre og at dette ble gjort før oppvekstmeldinga va klar, så kom æ te å tenke på den filmen. Har politikerne i kommunen vurdert hvilke utilsikta tap nedleggelsen av ungdomsskolen gir, eller har de i ren panikk for å få budsjettet vedtatt kun vært opptatt av penger spart? Æ håpa selvsagt at de har vurdert alle tenkelige argumenta, men æ vil uansett trekke fram noen eksempler på utilsikta tap æ enda har til gode å høre noen prate om i denne sammenheng.

Når Alsvåg ungdomsskole forsvinne te Myre så forsvinne også viktige bidragsytere te kulturkvelden gjennom de tre ungdomstrinnan. Æ antar at mange av talentene som e med på å gi oss nyttårrevyen år etter år, fant sin interesse for revy gjennom forberedelser og fremvisning på kulturkvelden. Ikkje vet æ, men kan det tenkes at når ungdomstrinnet forsvinn te Myre, så kan det gå hardt utover rekrutteringa te UL Nybrott? I en tid med mobiler, apper og sosiale medier som fanga interessene til de minste nærmest fra fødselen av, treng vi de få rekrutteringsarenaene vi har te lokallag som UL Nybrott, og kulturkvelden er en slik arena. Kulturkvelden i Alsvåg kjem heller aldri te å bli den samme igjen. Alle klassan på kulturkvelden e likeverdige aktører, men det e ikkje te å legge skjul på at det e ungdomstrinnet som står for de mest revylignende innslagene og musikken.

Ordføreren gav på vegne av kommunen en liten jubileumsgave te UL Nybrott etter heile 80 år med aktivitet. Æ håpa selvsagt at UL Nybrott eksistere te de blir 100 år og meir, men det kan fort bli vanskelig om rekrutteringa uteblir. Æ har vanskeligheter for å tru at nedleggelse av ungdomstrinnet gjør rekrutteringa enklere, men mulig æ tar feil.

At 17. mai-toget i Alsvåg allerede e glissent e kanskje ei meining æ e aleine om, men når ungdomstrinnet fær te Myre så får æ iallefall rett. Då forsvinn tre klassa ut av toget og sikkert en del foreldre, besteforeldre og småbarn. I tillegg så må mange foreldre ta stilling te om kor vi reise. Ska vi være i Alsvåg med de minste barna, eller følge tenåringen i toget på Myre. Kanskje slipp æ å måtte ta det valget om noen år, da nedleggelse av ungdomsskolen muligens e begynnelsen på slutten for tradisjonell 17. mai-feiring i Alsvåg. Det e ikkje umulig at alt samles på Myre, da det går fint an å sentralisere også et 17. mai-tog.

Og da spørs om det bli nåkka sang for de gamle på sykehjemmet, kransnedleggelse og tale framfor bautaen. For mæ virka det da lite sannsynlig at det blir aktivitet i Alsvåg kirke siden toget uteblir, og vi sitt til slutt igjen med en nasjonaldag som ser lite festaktig ut i utkant-Alsvåg. Blir en avvikling av den tradisjonelle feiringa i Alsvåg mer sannsynlig når ungdomstrinnet legges ned? Ikkje usannsynlig spør du mæ. Heldigvis e det 5. klasse som arrangerer festen/leka på skolen, så den tradisjonen holder nok en stund te etter nedleggelsen.

Heldigvis har vi i Alsvåg et flott skolekorps med lange tradisjoner og som nærsagt har sin egen utstilling nede på ungdomsskolen i Alsvåg. Men det e vel ikkje tilfeldig at bildan og pokalene heng på ungdomsskolen og ikkje barneskolen? Vell, nu ha ikkje æ satt mæ inn i rekrutteringa te korpset godt nok og mulig æ tar feil nu, men æ vil anta at mange av de som spilla i korpset tok et aktivt valg om å fortsette i korpset nettopp i ungdomsskolealder.

Kan det tenkes at nedleggelsen av ungdomstrinnet gjør det enda vanskeligere med å rekruttere nye aspiranter, da apper, sosiale medier, internett, Øksil og Morild gjør konkurransen tøffere noen gang? Æ håpa æ tar feil også her og at nedleggelsen av ungdomsskolen gir korpset en boost hva angår nye medlemmer. Dersom korpset mot formodning blir nødt te å kaste inn tuban som følge av manglende rekruttering, så stilla æ mæ te disposisjon som et enmannskorps. Æ har nemlig erfaring med å bære Boomblaster i 17. mai-tog på vegne av den Norske Forsvarskontigenten i Norfolk, USA. Æ kan bidra med korpsmusikk ala Spotify og marsjere med høyttaleren rundt halsen, men æ kan forsikre dæ om at det e stusselige greier å se og høre mæ i aksjon. Skarptromma høres lite skarp ut, tubaen høres slapp ut, og marsjeringa mi e et skoleeksempel på å gå i utakt.

Æ trur ikkje de gamle på hjemmet blir imponert av å høre nasjonalsangen på Spotify heller. Så æ anbefaler på det sterkaste at de politikeran i Øksnes som ønsker et aktivt korpsmiljø i Alsvåg, sørger for at viktige rekrutteringsarenaer ikkje forsvinn. Men siden de allerede ha lagt ned kanskje den viktigaste, så håpa æ de har planan klar på kordan de ska kompenserer og bidra til fortsatt rekruttering.

Et annet utilsikta tap (i allefall ifølge noen av oss) e at det forsvinn en kultur som har satt spor hos alle avgangseleva i Alsvåg i en årrekke. Alsvåg skole har hatt en kultur for å legge klasseturen til Polen og en reise med de hvite bussan. Detta er en klassetur med meinig og som lærerne bruka i det faglige, både før og etter turen. I et overflodssamfunn kan det være lett å ta velstanden for gitt og miste fokuset på de viktige tingan livet. Da e kanskje behovet for en klassetur med mening viktigere enn noen gang. Etter det æ e blitt fortalt e interessen for slik klassetur lunken på Myre og denna fine tradisjonen som 10.-klassen har hatt i Alsvåg kan fort bli erstattet med en uke i slalombakken eller en handletur te Oslo.

Æ kan også nevne at når ungdomstrinnet legges ned så legges vel kantinedrifta og ned, noe som vil være et tap for de resterende klassene. At den årelange og gode kulturen for å produsere film på skolen blir videreført på Myre tvile æ også sterkt på, så æ ser mange store og små utilsikta tap ved at ungdomsskolen legges ned.

Så ja, det e lett å se på tall og overbevise seg selv og andre om at det er økonomisk lønnsomt å legge ned ungdomstrinnet, men æ lura på om politikerne har vurdert de utilsikta konsekvensene godt nok? Er de politikerne som er interessert i et rikt kulturliv klar over at en nedleggelse av ungdomstrinnet i Alsvåg også kan medføre dårligere rekruttering til kulturelle aktører i kommunen? Æ trur ungdomstrinnet betyr mer for kulturlivet og Alsvågidentiteten enn ka folk flest e klar over.

Poenget e at når viktige beslutninger ska tas så må ALLE argumenter og konsekvenser vurderes, både de opplagte, og mindre opplagte.

Æ har aldri vorre nåkka spåmann og æ har ingen intensjonen om å bli en. Æ håpa derfor at æ tar feil hva angår nedleggelse av 17. mai-toget i Alsvåg, rekrutteringa te UL Nybrott og Skolekorpset. Måtte det bli lite med Collateral Damage, eller Utilsikta Tap, når nedleggelse av ungdomstrinnet e gjennomført.

Tvi, tvi!