Viser til deres brev journalført 19. januar 2018 hos kommunen, der dere uttrykker overraskelse og skuffelse over at ungdomstrinnet i Alsvåg er vedtatt flyttet til Myre høst 2019.

Les brevet fra FAU ved Alsvåg skole her.

Ordfører vil aller først få si at det er forståelig at dere er skuffet og overrasket, all den tid skolestruktur hadde vært behandlet tidligere høsten 2017 og da ikke ble vedtatt overflyttet.

Nå er situasjonen slik at kommunen har begrenset økonomisk handlingsrom, og elevtallene har gått jevnt og trutt nedover. Rammeoverføringen vi får fra staten kompenseres ikke fullt ut for lønns- og prisveksten, og i 2018 utgjør dette 1,4 millioner for Øksnes i tapte inntekter.

Det var et politisk flertall for å legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg høst 2018 og Strengelvåg skole fra januar 2019 (både direkte gjennom konkret forslag og indirekte gjennom verbalforslag). Primært var argumentasjonen knyttet til kommunens økonomi, og endringer i demografien som viser behov for økt innsats for en sterkt voksende gruppe eldre. Antall barn og unge i Øksnes er sterkt redusert de siste årene, beklageligvis. Rammeoverføringer fra Staten regnes ut fra antall elever, ikke ut fra antall skoler og klasser slik det ble gjort i «gamle dager», noe som betyr at kommunen må gjøre grep i forhold til skolestruktur.

For flertallet av politikerne har det likevel vært et ønske om å bevare ytterbygdskolene. Alsvåg beholder fortsatt skolen og Strengelvåg skole bevares.

Flertallet som gikk inn for en samling av ungdomstrinnene, samt eiendomsskatt, har vedtatt et verbalforslag tilknyttet økonomiplanen med bakgrunn i at det er en del usikkerhetsmomenter knyttet til en samling av ungdomstrinnet. Dette går på økonomi, lærer pr elevtall (vedtatt nasjonalt) og andre konsekvenser. Vi mener det vil være økonomiske besparelser, men at beløp er usikkert. Det at det har vært snakk om at det i det ene øyeblikket koster å samle ungdomstrinnene og i det neste øyeblikket at det foreligger en besparele, har sin bakgrunn i ulike modeller for tildeling av midler til drift av skole. Kommunestyret har gått bort fra modelltenking og derfor kan man nå si at det vil foreligge en besparelse, men at vi er usikker på hva den blir.

Situasjonen før det siste kommunestyremøtet i 2017, var at ungdomstrinnet ble flyttet august 2018 og Strengelvåg januar 2019. Med dette bakgrunnsteppet, behovet for nødvendige prosesser og en begrenset kommuneøkonomi, fikk man gjennomslag for et kompromiss der vi gjorde ytterligere grep på skole (samle ungdomstrinnene), samt fikk innført begrenset eiendomsskatt på verk, bruk og annen næringseiendom.

Det er hersker ingen tvil om at ungdomstrinnet i Alsvåg er bra, og har gode resultater. Men trinnet er en del av kommunens helhet - der utfordringer står i kø. Skoleeieren er også eiere av helheten i Øksnes kommune, og må prioritere.