Andøyposten sin leder den 13. september er viktig og relevant i forhold til den pågående prosessen om endring av kommunestrukturen.

I lederen skriver avisa at den neste valgperioden blir kanskje den viktigste i Andøy kommunes femtiårige historie. Det kommende kommunestyret vil trolig avgjøre om Andøy skal bestå som egen kommune, eller bli en del av en større enhet (red. anm).

Spørsmålet i dag er imidlertid om vi skal være deltaker i den pågående prosessen eller om vi skal være passive «tilskuere» til en prosess som et så og si samlet Storting har bestemt skal gjennomføres.

Politikernes ansvar på lokalt, regionalt og sentralt nivå er å legge til rette for en prosess som i tillegg til en god faktabeskrivelse også beskriver muligheter, begrensninger og alternativer.

Det er bred politisk enighet om nødvendigheten av å utrede spørsmålet om dagens kommunestruktur er tilpasset de utfordringene kommunene vil stå ovenfor de neste 50 årene. Det betyr at det ikke er et alternativ for noen kommune å «melde seg ut» av denne prosessen for å markere at man uansett er imot endringer av kommunestrukturen, spesielt hva angår egen kommune, og at en dermed ikke trenger utredninger

Formålet med en utredning om eventuelle endringer av kommunestrukturen må være å presentere de argumentene som på en balansert måte synliggjør fordeler og ulemper en eventuell kommunesammenslåing kan innebære, og selvfølgelig også synliggjøre fordeler og ulemper med forskjellige former for samarbeid mellom kommuner. Det må være en forutsetning at utredningene skiller de vesentlige argumentene fra de uvesentlige, slik at kommunene får et verktøy til å ta en velbegrunnet beslutning.

Det er i den sammenheng betimelig å minne oss alle om at vi snakker om beslutninger som har stor betydning for hvordan kommunene skal kunne tilby gode velferds- og tjenestetilbud i de neste 30 til 50 årene.

I avisspaltene ser vi at mange allerede har tatt standpunkt uten at det foreligger et beslutningsgrunnlag som belyser alle viktige forhold. Etter min oppfatning har ikke politikere uansett nivå et slikt «privilegium».

Vår oppgave må være å delta aktivt i prosessen og dermed sørge for at vår kommunes interesser blir ivaretatt i utredningene. Bare på den måten kan vi sørge for at kommunens innbyggere får et relevant beslutningsgrunnlag å ta stilling til.

Selv om det er stor politisk enighet om at det må bli færre og dermed større kommuner, er det viktig å presisere at det ikke er en «tvangsreform» vi er i starten av.

Selv om det også er politisk enighet om at man i helt spesielle tilfeller kan se for seg at staten skal kunne bestemme endringer på tross av lokal uenighet, er det ikke grunnlag for å hevde noe annet enn at spørsmålet om eventuell kommunesammenslåing eller andre samarbeidsformer avgjøres av den enkelte kommune.

Derfor er det riktig at vi skal bestemme selv, men vi bør ikke bestemme oss eller invitere innbyggerne til å bestemme seg før vi har fortalt om fordeler og ulemper med de aktuelle valgene og ikke minst de framtidige konsekvensene av valgene vi står ovenfor.

- Jonni Helge Solsvik, ordfører i Andøy.