Sortland kommune eier som kjent 35 prosent av Vesterålskraft. Øvrige eier er Bø og Øksnes med henholdsvis 35 og 30 prosent.

Gjennom Bladet Vesterålen den 18. og 20. september er det gjort kjent at det foregår ei utredning av ei sammenslåing mellom Vesterålskraft og Lofotkraft og at dette er godkjent av ordførerne i eierkommunene til Vesterålskraft.

Medfører dette riktighet?

Dersom svaret er «ja», reiser det nye spørsmål:

Var dette blitt et tema mellom ordførerne og selskapet allerede på det tidspunktet da eierskapsmeldingen ble behandlet i Sortland kommunestyre?

Kraftselskap er betegnet som vårt arvesølv, og med rette. Kraftproduksjon og distribusjon er bygd og videreutviklet av fellesskapet og under styring av fellesskapet, i dette tilfellet representert ved de 3 nevnte Vesterålskommuner. Dette har sikret lokal forankring og leveringssikkerhet i et langsiktig perspektiv. Den tjenesten som leveres har vært ei forutsetning for ei god utvikling for næringslivet og en bedre hverdag for innbyggerne, og representerer kanskje den viktigste infrastrukturen, men samtidig den som er mest selvfølgelig for oss alle.  Arbeidsplassene i Vesterålskraft er dessuten viktig for den enkelte kommune og regionen, noe som også gjenspeiles i debattene mellom eierkommunene. Eierne har hatt god avkasting, hvordan ville budsjettene i kommunene sett ut uten denne kjærkomne inntekten? (Det er ikke ment som spørsmål til ordføreren, men til ettertanke.)

Arbeiderpartiet ønsker fortsatt et kraftselskap med lokal forankring, leveringssikkerhet til en fornuftig pris, og at lokal verdiskaping ikke forsvinner ut av kommunene eller regionen. Vi forutsetter at forslag til strukturendringer bringes til demokratisk behandling så tidlig som mulig og før det er lagt føringer i form av bindinger eller avtaler med andre, det være seg mellom kraftselskaper og eiere.

Vil ordføreren sørge for at det i de utredninger som nå synes å skje tas nødvendige forbehold, og at ingen føringer legges før kommunestyret har behandlet saken?

Dersom det skulle være ønskelig å fusjonere med andre selskaper, vil det være naturlig å se til sine nærmeste naboer da dette er en virksomhet der fysisk tilstedeværelse og lokal beredskap er viktige element. Uavhengig av hva en måtte mene om en fusjon er det grunn til å stille spørsmål ved valg av fusjonspartner, et valg som vil gjøre Vesterålskraft til en perifer lillebror.

Har ordførerne i utgangspunktet vært involvert eller tatt initiativ, eller er det selskapene som har startet denne prosessen og selv valgt partner?

- Ronald Steen, Sortland Arbeiderparti