Anleggsbransjen i Nord-Norge er på mange måter på den grønne gren, siden vi har flere søkere til våre linjer enn vi har skoleplasser. I hvert fall sammenlignet med mange andre bransjer som ikke får søkere. Vi har to gode landslinjer som i høyeste grad leverer gode lærlinger til våre over 200 medlemsbedrifter.

Utfordringen er imidlertid at vi trenger flere fagfolk i vår bransje. Vi har for få klasser på de to skolene (Fauske og i Krikenes) vi rekrutterer fra. I dag er det vanskelig å komme inn på disse linjene. Veldig mange unge som ønsker seg inn på anleggsmaskinførerfaget kommer ikke inn, blir stående i kø og blir til slutt henvist til å ta sitt andrevalg, med de konsekvenser dette har for frafall i den videregående utdanningen. Dette skjer samtidig som bransjen har ledige lærlingeplasser. Selv mellomstore velrennomerte bedrifter i Bodø, et steinkast fra Fauske, klarer ikke få nok lærlinger til sin aktivitet.

I Troms fylke, som i denne sammenhengen faller mellom to stoler er situasjonen enda vanskeligere. På grunn av avstandene er det mange unge som ikke engang ser på skolene i Fauske og Kirkenes som alternativer, selv om de egentlig kunne hatt lyst til å utdanne seg innen vårt spennende fagfelt. Konsekvensene er at antall lærlinger innen våre fag i Troms er svært lavt, særlig med tanke på de mange faglige utfordringene bransjen står overfor i dag og i årene som kommer.

Vi i Maskinentreprenørenes Forbunds (MEF)  har prøvd å finne praktiske løsninger på disse problemene. Blant annet klarte vi i samarbeid med anleggsgartnerlinjen ved Rå VGS å få til en faglig sammensetning som ga lærlinger i Troms som vår bransje kunne bruke. Våre medlemsbedrifter strakk seg så langt som til å gi lærlingegarant for disse elevene. Etter hvert økte antall søkere også til denne linjen, til glede for oss alle. Siste år startet 12 elever på anleggsgartnerlinjen ved Rå VGS.

Det var i denne situasjonen at Troms fylkeskommune bestemte seg for å legge ned naturbrukslinjen ved Rå, og dermed ble vi og disse 12 elevene satt i en vanskelig situasjon. MEF er i dialog med Utdanningsetaten i Troms for å forsøke å finne en løsning for disse 12, slik at de likevel skal få fagbrevet sitt som anleggsgartnere og kanskje til slutt fylle stillinger hos oss med sin nyervervede fagkompetanse.

For øvrig var anleggsgartnerlinjen ved Rå VGS den eneste utdanningen i dette faget i hele Nord–Norge. Det er et paradoks at den ble nedlagt nå når andelen oppdrag innenfor anleggsgartnerfaget er økende. Vi trenger denne typen fagutdanning her Nord. De offentlige byggherrer, kommunene og fylkene, satser i større grad på at anleggsområdet skal se skikkelig ut etter byggearbeidet er ferdig. Samt at private byggherrer i større grad fokuserer på at hagen og gårdsplassen skal se skikkelig ut etter at man er ferdige å renovere huset.

MEF ber om at det etableres en ny anleggsgartnerlinje i Troms fylke. Vi er innstilt på å samarbeide med utdanningsetaten for å få lærlinger med ønsket fagsammensetning slik at vår bransje kan bruke de hele året. Vi tror at samarbeid er nøkkelen til suksess.

Målet må være at alle de unge som ønsker en karriere i vår bransje skal få muligheten, at næringslivet klarer å rekruttere folk nok med den riktige kompetansen, og at fylket lykkes med opplæring og formidling.

- Randi Pedersen, Regionsjef MEF Region Nord