Jeg føler meg maktesløs når jeg leser om de nybakte foreldrene som ikke visste hvordan de skulle få barnet til å slutte å gråte. Om den ansatte som trodde noe var galt, men som var redd for å ta feil, eller usikker på fremgangsmåten. Vi voksne må leve med «jeg burde visst», «jeg burde gjort noe». Kan vi gjøre mer, du og jeg?

Jeg tror en løsning er å se vordende foreldrene som føler angst og usikkerhet mot sitt ufødte barn. Ved å gi tidlig hjelp til disse foreldrene kan vi forebygge mye. Helsestasjonene blir viktige i dette arbeidet, og deres ansvar for arbeid mot vold mot barn tydeliggjøres i regjeringens nye tiltaksplan «En god barndom varer livet ut».

Samtidig styrkes kapasiteten på helsestasjonene, og vi prøver ut programmet Nurse family partnership, som gir førstegangsforeldre som trenger det systematisk og langvarig oppfølging allerede fra tidlig i svangerskapet. Tilskuddsordningen til foreldreveiledning som ble opprettet i 2014 blir videreført og utvidet. Samtidig ser jeg og FrP behovet for å forenkle og klargjøre dagens bestemmelser om meldeplikten til barnevernet. Blant annet hører jeg barnehageansatte som er i tvil om når meldeplikten trumfer taushetsplikten, og mange er redde for å ta feil. Nå gjennomgås reglene slik at dette blir klarere.

Regjeringen lanserte onsdag 20. november 43 tiltak for å bekjempe vold og mishandling av barn og unge, hvorav to er nevnt her. Men vi voksne må også vise mer mot, se mer, høre mer og handle mer. Vi må våkne!

Morten Stordalen, stortingsrepresentant

Fremskrittspartiet, Medlem Familie- og kulturkomiteen