På sosiale medier hagler historiene om dem som av en eller annen meningsløs grunn er blitt offer for andres smertefulle oppmerksomhet. Noen rister mobbingen av seg, andre merkes for livet, og i noen tragiske tilfeller velger enkelte å forlate livet. Det er en alvorlig sak.

Å sette søkelys på mobbing også i sortlandsskolen er en avis’ plikt. Påstanden slår kanskje inn åpne dører, men det hender likevel at avisredaksjoner får tilbakemeldinger på noen av sakene om mobbing.

Noen former for kritikk synes å være universell i mange aviser:

1. Omtale av mobbing på skolen skader skolens rykte. Det er avisas feil.

2. Dekningen av mobbing på mitt barns skole er blåst ut av proporsjon.

3. Elever som sier de mobbes, overdriver og lurer voksne.

At voksne mennesker får seg selv til å si punkt nummer 3, viser manglende forståelse for at det som du mener er uskyldig erting oppfattes som mobbing for andre.

Mobbehistorier sliter utvilsomt på en skole eller arbeidsplass’ rykte. I den forbindelse er det all grunn til å rose skoleledelsene som vi har vært i kontakt med i forbindelse med mobbesakene i SortlandsAvisa. De viser ingen forsøk på å koste historier under matta, og de ser alvorlig på mobbestatistikk, selv om den kan være noe upresis og ha ”naturlige” forklaringer.

Foreldre som mener at kritisk omtale av deres barns skole er blåst ut av proporsjoner, er ganske vanlig – om det gjelder karaktersnitt, eksamensstatistikk eller mobbestatistikk. Mange foreldre og elever er glade i skolen sin. Kritikk de fleste likevel synes å kunne stille seg bak, er materialistiske mangler ved skolen, for eksempel nok frisk luft i klasserommet, trekkfulle vinduer og gammelt læreutstyr. Viktige saker, er nok alle enige om. Hvem stiller spørsmål om en elev egentlig fryser i trekken ved vinduet, eller om ventilasjonsanlegget egentlig er dårlig?

Journalistene i SortlandsAvisa skal framstille sakene balanserte. Vi skal la flere syn slippe til på trykk, og vi setter gjerne på trykk dem som mener at skolen er urettferdig behandlet også i mediene, for det hender at vi skriver feil og overdriver, selv om det sjelden skjer med overlegg.

Men la nå ikke varsler om mobbing bortforklares eller bagatelliseres i hverdagen. Det er synd å gjøre seg til mobberens allierte ved å skjule varsler som kan stoppe mobbing.

Det er fullt mulig at hverdagen er kjempefin, nabolaget verdens beste sted å vokse opp i, og skolen en fantastisk god læringsarena – for ditt barn.