Det har gått fire år og to måneder siden kommunestyret i Hadsel mannet seg opp og kjøpte Hurtigrutens Hus for 137,5 millioner kroner. I etterpåklokskapens lys er det lett å se hvor politikerne trådte feil i januar i 2011.

Rådmannens saksutredning dokumenterer til fulle at den planen man hadde, ikke var god nok. Mye har gått galt.

Rådmannen hadde kalkulert med at selskapet trengte 8,8 millioner kroner i inntekter. 3,0 millioner kroner skulle komme fra Vesterålen Høyskolesenter. Disse pengene er borte, høyskolesenteret er oppløst. Det var budsjettert med at hotelldelen skulle gi 1,2 millioner kroner i utleieinntekter. Også disse pengene er borte. Hotelldelen er ikke i drift.

I rådmannens forslag til vedtak er det anslått at leieinntektene fra kinoen skulle gi 1,0 millioner kroner i leieinntekter. Kinoen ga underskudd i fjor.

Det prosjektet hadselpolitikerne tok stilling til i 2011 er slett ikke det samme som opereres i dag. Mye har endret seg. Man kan stille mange spørsmål om det som skjedde i 2011, men trolig er det mer fruktbart å se mot fremtiden.

Hurtigrutens Hus har potensial til å gå i balanse. Spørsmålet er om selskapet rekker å utvikle arealene sine hurtig nok? Det er mange kabaler som skal gå opp. Ikke minst gjelder dette hurtigrutemuseet. Det er også et spørsmål om hvor harde på labben hadselpolitikerne skal være overfor Trollfjord Kraft, som ønsker å bygge et bygg til 20 millioner kroner. Private eiere som er i samme situasjon som Hadsel kommune, ville kanskje trukket i bremsen for lenge siden overfor kraftselskapet.

Det er populært å gi Hurtigrutens Hus «tyn» i sosiale medier, men til syvende og sist må kommunestyret stille seg spørsmålet: Skal vi ha et levende kulturhus i Hadsel?

Det vil trolig være lurt om kommunestyret engasjerer seg i denne debatten, slik som blant annet Arne Ivar Mikalsen (Venstre) foreslår. Det vil kanskje koste noen kroner å få driften i balanse, men det vil trolig være vel anvendte penger.

Investeringen er faktisk så stor at hadselpolitikerne ikke har råd til å la være.