Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering som støttes av FN. Markeringen er et uttrykk for folks vilje og evne til å stå sammen mot klimaendringene. FNs generalsekretær Ban Ki-moon påpeker at vi kan løse utfordringene knyttet til klimaendringene og at hver og en av oss kan bidra til en bærekraftig og grønnere framtid.

Funker det?

Earth Hour er blitt arrangert hvert år siden 2007. Fjorårets Earth Hour var rekordstort, med markeringer i over 7.000 byer, kommuner og tettsteder i over 160 land. I 2015 ligger det an til å bli historiens største markering noensinne.

Hvorfor er Earth Hour viktig?

97 prosent av verdens klimaforskere er enige om at de ekstreme klimaendringene er menneskeskapte. Det er også bred enighet om at det er vi mennesker som må forebygge de mest ekstreme endringene og verste utslagene.

Togradersmålet er et mål for å bremse global oppvarming, som har blitt satt gjennom internasjonale forhandlinger i FN. Forskerne i FNs klimapanel viser til at to grader økning er grensen for hva naturen kan tåle før klimaendringene blir ukontrollerbare. Ifølge det internasjonale energibyrået (IEA) kan kun én tredel av verdens kjente fossile ressurser utvinnes om vi vil unngå oppvarming over to grader. Dette betyr at vi står overfor svært store klimautfordringer, og behovet for fornybar energi er enormt.

Skal verden nå togradsmålet må utslippene av CO2 reduseres dramatisk.

Hva kan jeg gjøre?

En times lyseslukking redder ikke verden. Hovedpoenget med Earth Hour er å sette fokus på hva vi kan bidra med for å redusere miljøbelastningen alle de andre timene i året.

Vårt daglige energibruk er ofte knyttet til bygget vi oppholder oss i, maten vi spiser, og hvordan vi transporterer oss. Det er mange enkle tiltak du kan gjøre for å energieffektivisere hverdagen din:

  • Enova anslår at cirka 70 prosent av totalt strømforbruk i en norsk bolig går til oppvarming og varmtvann. Visste du at for hver grad du senker innetemperaturen sparer du cirka 5 prosent av forbruket ditt?

  • Om cirka 20 prosent av energibruken i boligen går til varmtvannet, er det mye å hente på å stille varmtvannsberederen på 65 grader i stedet for 75 grader. I tillegg finnes det vannbesparende utstyr; alt fra gode sparedusjer til vannbesparende vannkraner som reduserer varmtvannforbruket med 40 prosent

  • LED-pærer er et eksempel på en energismart måte å lyse opp bygg på. Disse bruker omtrent 80 prosent mindre energi enn tradisjonelle lyspærer og har en levetid som er mange ganger så lang.

  • Spis gjerne kortreist og økologisk mat som produserer mindre utslipp og lag en ukeplan for hva du skal handle og spise. Slik slipper du å kaste mat unødvendig.

  • Dropp bilturen når du kan. Det er bedre for både din og klodens helse at du tar flere turer med sykkel eller til fots. Er du glad i ny teknologi, kan du prøve ut el-sykkel.

  • Skal du kjøre ungene til fotballtrening? Ta gjerne med flere i samme bil. Eller bruk kollektivtransport hvor det er mulig.

Et viktig poeng er at den mest miljøvennlige energien er den du ikke bruker! Slå av lys i rom som ikke er i bruk, senk innetemperaturen litt, la bilen stå, ta en kjappere dusj og bli kvitt alle strømtyvene som for eksempel ladere og elektrisk utstyr i standby modus. Du vil fort bli overrasket over resultatet! Å ha en god energibalanse i hjemmet ditt fører dessuten til et bedre inneklima i tillegg til at brannrisikoen reduseres.

Ved energieffektivisering vil vi oppnå fordeler som:

  • mindre lokal forurensning

  • triveligere sosiale miljø

  • bedre økonomi både for bedrifter og husholdninger

  • mindre klimagasser

Ved å bruke energi på en effektiv måte bidrar vi til en bedre verden, både for oss og våre etterkommere.

Hva skjer i Nord-Norge?

Grønt nettverk i Tromsø er et nettverk for miljøsertifiserte bedrifter som ønsker å gå foran med et godt eksempel i miljøarbeidet. FN-sambandet, Framtiden i våre hender, Ishavskraft og Tromsø kommune oppfordrer næringslivet til å bli med på miljødugnaden. Det er over 100 kommuner som er med på Earth Hour. Alta, Harstad, Tromsø og Troms fylkeskommune går foran i vår region, og utfordrer andre kommuner til å slutte opp om kampanjen.

Kommunene har i flere år jobbet målrettet og bevisst for å få ned strømregningen. Dette gir resultater både for miljøet og økonomien. Vi skal være synlige i bybildet, og du vil kunne treffe oss i sentrum og på Nerstranda kjøpesenter 27. mars.

Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt, så vi håper du er med på årets Earth Hour kampanje. Ta fram stearinlys og kos deg i sofakroken! Du oppfordres til å tenke energismart - bruk hodet og beina.

- Stig Hansen - Ishavskraft, Tim Dassler – FN-Sambandet og Svein Gunnar Karlstrøm – Framtiden i våre hender