Orientering om ambulansetjenestens beredskap etter vedtak i styret 24. mars

Ambulansetjenesten i Nordlandssykehuset har et overtidsbudsjett på drøyt 10 millioner. I 2014 utgjorde benyttet overtid over 20 millioner. Dette går på bekostning av andre oppgaver helseforetaket har. Nordlandssykehusets styre har på bakgrunn av dette vedtatt økonomiske strakstiltak i ambulansetjenesten. Vedtaket innebærer at ambulanser kan bli tatt ut av drift dersom personellet har fravær grunnet sykdom eller annet fravær. Vedtaket iverksettes fra 13. april. Endringen vil innebære en reduksjon i beredskap på 1-2 prosent.

Vi registrerer at dette vedtaket har skapt bekymring i deler av befolkningen. Vi ønsker derfor å tydeliggjøre at ambulanser ikke vil bli tatt ut av drift dersom dette ikke anses forsvarlig ut fra beredskapssituasjonen på det aktuelle tidspunkt.

Det vil ikke være noen automatikk i at ambulanse blir tatt ut av beredskap ved sykdom. Timelønnede vikarer vil bli forsøkt satt inn. Der hvor dette ikke er mulig, vil det i hvert tilfelle bli vurdert av ansvarlig ledelse i klinikken og innenfor klare begrensende faktorer i forhold til beredskapen i aktuelt område og naboområder, om ambulansen skal tas ut av virksomhet.

90 prosent av overforbruket i ambulansetjenesten er knyttet til sykefravær, ikke økt oppdragsmengde. Vikartilgangen i ambulansetjenesten er svært varierende. Kompetansekravene er høye, ved at de som bemanner ambulansebilene skal ha fagbrev ambulanse, sykepleierutdanning med autorisasjon eller ha fullført 4. studieår som medisinerstudent.

Nordlandssykehuset har 29 ambulansebiler, fordelt på 20 ambulansestasjoner i 7 soner. Disse ambulansene gjennomfører i snitt ca 19 000 oppdrag pr år. Mens disse oppdragene gjennomføres, vil de aktuelle ambulansene ikke være tilgjengelig for nye oppdrag. Deres ansvarsområde vil dermed oppleve en lenger responstid inntil ambulansen er tilbake fra oppdraget. I snitt utgjør dette ca. 10 % av all beredskapstid. Styrets vedtak av 24. mars, vil kun innebære en økning av denne tiden på anslagsvis 1-2 prosent ut over dette.

AMK-sentralen (113) foretar den løpende flåtestyring av alle ambulanser. Dette innebærer blant annet at AMK til enhver tid skal sørge for at beredskapen holdes på et så optimalt nivå som mulig med de ressurser som er tilgjengelig. Det gjøres fortløpende vurderinger om kompenserende tiltak for å opprettholde beredskap. Dette gjøres blant annet ved å flytte ambulanser innen egen sone og/eller mellom soner. Beredskapen ivaretas også i en løpende informasjon og dialog med kommunehelsetjenesten/legevakter for å løse oppdukkende problemstillinger på en best mulig måte. Kommunehelsetjenesten blir jevnlig holdt orientert om beredskapssituasjonen i eget område dersom denne endres.

Før tiltaket iverksettes skal alle klinikker, legekontor og primærhelsetjeneste i kommunene bli informert nærmere og mer detaljert om omfang, begrensninger og styringslinjer.

Nordlandssykehusets styre