Kystområdene utenfor Norge er viktige for det kystnære fisket, det er oppvekstområde for flere viktige fiskeslag, og den brukes aktivt til fritidsaktiviteter og som turistmål. Fisk er en viktig ressurs for Norge, og oppdrett har ført til vekst og utvikling, og blitt en hjørnestein i mange øysamfunn i distrikts-Norge

Oppdrett av fisk i sjø er en viktig næringsvirksomhet og har stor og viktig matproduksjon, og den er helt avhengig av bærekraftig drift.

I dag er det viktige sider ved denne virksomheten som ikke er under forsvarlig kontroll. Rømningsproblematikken er ikke løst, lusproblemene sprer seg stadig lengre nord, og smittsomme alvorlige fiskesykdommer, som ILA, har utbrudd med ujevne mellomrom.

Oppdrett har allerede påvirket det norske kystfisket, og flere fiskere må langt utenfor sine tradisjonelle fiskefelt for å få sunn fisk. Det er påvist fisketomme områder opp til 1 km fra oppdrettsmerdene, og sei, hyse og torsk flokker heller rundt anleggene og spiser av foret til oppdrettsfisken. På denne måten er oppdrettsnæringa slik den driftes i dag direkte skadelig for det tradisjonelle norske kystfisket.

Hardangerfjorden har den tetteste andelen av oppdrettsanlegg i Norge, og etter 20 år med virksomhet står man igjen med fiskeforbud på sjøørrett i flere områder på grunn av lakselus. Det er også et absolutt fiskeforbud på ti naturlige laksebestander. Bestanden av villaks og ørret er i ferd med å bli fullstendig utryddet, og mange steder i fjorden får fritidsfiskere kun oppdrettsfisk. Nå er det også press i Nord-Norge for å åpne flere åpne anlegg i kystsonene, som sett i kystsoneplanen for tromsøregionen.

Rødt ser viktigheten av å ta problemer og ødeleggelser som kommer av åpne oppdrettsanlegg på alvor. Bunnslam, kjemikalier, lus og rømt oppdrettsfisk er skadelig for økosystem, og skader villfiskbestanden. For de i Norge som livnærer seg på kystfiske og turismen det tiltrekker, samt for framtidens fiskebestand, er det helt avgjørende at man ikke bygger flere åpne oppdrettsanlegg, og at alle anleggene som alt er i drift i dag blir omgjort til lukkede anlegg så snart som mulig.

Det er også viktig at framtidige anlegg, der det lar seg gjøre, legges til land heller enn sjø. Dette er et viktig tiltak både for å bedre sikkerheten rundt oppdrettsanleggene, men også for å motarbeide den stadig mer omfattende privatiseringa av sjøarealene som er, og skal fortsette å være, felleseie.

Disse tiltakene anser Rødt som nødvendige både for å berge det norske kystfisket, og for å sikre en frisk og bærekraftig matproduksjon for framtida:

• All oppdrettsfisk skal inn i lukka anlegg.• Utslipp av giftstoff skal stanses umiddelbart.• Oppdrettsindustrien må kontrolleres og føres tilsyn med av et uavhengig organ.• Det innføres en arealavgift for oppdrettsanlegg i sjø, og at denne tilfaller kommunen.

- Ingeborg Steinholt, sentralstyremedlem og fylkestingsrepresentant i Nordland for Rødt