I løpet av de kommende ukene skal befolkningen i mange kommuner ta standpunkt til om de skal slå seg sammen med en, eller flere nabokommuner. I 1995 vedtok Stortinget at ingen kommunesammenslåinger skal gjennomføres uten samtykke lokalt.

Året etter sa Stortinget at: - Lokale folkeavstemninger bør avholdes som ledd i den lokale avgjørelsen.

Stortinget gjentok at det måtte være uaktuelt for Stortinget å vedta sammenslutning, dersom det lokale demokratiet hadde talt mot. Dermed ble det fastslått at lokale folkeavstemninger skulle være helt avgjørende for om kommuner skulle slås sammen eller ikke, og at det bare skulle skje dersom flertallet i en folkeavstemning hadde vært for.

Nå viser det seg at regjeringen er blitt redd for hva folkeflertallet kommer til å si om kommunereformen. Høyre har sendt ut et rundskriv til sine lokalpartier med oppmoding om at de skal forsøke å hindre folkeavstemninger. Ifølge Høyre utarter folkeavstemninger ofte til:

- Synsing, usakligheter og splittelse i lokalsamfunnet og kan føre til at det blir tatt en beslutning som ikke er kunnskapsbasert.

For sikkerhets skyld skriver Høyre at hvis det holdes folkeavstemning bør det være minimum 75 prosent valgdeltakelse og minimum 60 prosent for ja eller nei hvis det skal tas hensyn til. Dette er vesentlig høyere enn deltakelsen ved vanlige kommunevalg og langt, langt høyere enn deltakelsen i de spørreundersøkelsene som skal erstatte folkeavstemning. Regjeringen har sagt at målet med reformen er å sikre et sterkt lokaldemokrati. Da er det påfallende at for å få gjennomført denne reformen ønsker regjeringen å unngå den beste måten å praktisere lokaldemokrati på, som er å la velgerne stemme på den løsningen de ønsker. Det vil også være å bryte det som har vært Stortingets forutsetning for å gjennomføre kommunesammenslutninger helt siden midten av nittitallet.

Det har vært forsøkt skapt et inntrykk av at kommunesammenslutninger vil bli gjennomført uansett, slik at det er like godt å delta i prosessen fra starten. Et av de firmaene som er engasjert i å foreta spørreundersøkelser sier for eksempel at:

- Noen kommuner har gjort den tabben at de melder seg ut av kommunereformen. Det går ikke. Bare vent!

Da Stortinget behandlet kommunestrukturen i juni i fjor var alle partiene enige om at: - Det skal være reell frivillighet for de kommuner som deltar i sammenslåingsprosesser. Dersom kommuner etter en helhetlig vurdering, og etter å ha innhentet synspunkter fra sine innbyggere, konkluderer med at sammenslåing ikke er aktuelt på det nåværende tidspunkt, er dette en konklusjon flertallet må respektere.

Derfor: Vi krever at det holdes folkeavstemning i vår kommune. Blir det nei-flertall, blir det heller ingen sammenslåing.

Tore Jakobsen, leder i Fagforbundet Nordland