Sjøl om10 000 er mange, utgjorde de likevel bare tre promille av Norgesfolketall. Mange andre land måtte tåle langt større tap.

ISovjetunionen mista 27 millioner mennesker livet under krigen –over 16 % av befolkninga. Av disse var 10 millioner soldater.Resten var sivile. Bare i Norge døde det 15 000 sovjetiskekrigsfanger – 5 000 fleire enn alle våre egne falne.

Med slikenorme tapstall er det ikke vanskelig å forstå at krigen har sattlangt djupere spor hos vår nabo i øst enn hos oss. Det burde hellerikke være vanskelig å forstå at Russland ønsker ei sterk markeringnår landet dagen etter oss, den 9. mai, feirer at det er 70 årsiden seieren over Hitler-Tyskland.

Det som derimot er vanskelig åforstå, er at den politiske ledelsen i Norge har valgt å boikotteRusslands markering. Regjeringa har takka nei til å være til stedei Moskva. Begrunnelsen for å holde seg heime er Russlandsfolkerettsbrudd i Ukraina.

Ja – Russland har brutt folkeretten. Mendet rettferdiggjør ikke på noen måte en norsk boikott av 70 årsmarkeringa i Moskva. Det er lov å ha to tanker i hodet samtidig.Men den evnen ser ut til å være fraværende hos regjeringa.

Dennorske boikotten sender ett signal til den russiske befolkninga:Norge verdsetter ikke den store russiske innsatsen under 2.verdenskrig. Det er viktigere for Norge å markere nytt fiendskapenn gammelt vennskap overfor Russland.

Vår forsvarsminister IneEriksen Søreide uttalte eplekjekt på amerikansk TV i februar i årat vårt forhold til Russland aldri ville bli det samme. Det fikkhun nok en ekstra stjerne for fra USA. Men slike uttalelser er bådehistorieløse og politisk ukloke.

Ikke til å undres over atBarentshavsekretariatet i Kirkenes var hoderystende tilforsvarsministerens opptreden.

Russland er ikke alene om å brytefolkeretten. Men det er påfallende hvor selektivt Norge forholderseg avhengig av hvem det er som begår folkerettsbrudd. Israel hargjennom snart 50 år okkupert de palestinske områdene Vestbredden ogGaza. For 35 år gikk Israel enda lengre og annekterteØst-Jerusalem. Den israelske okkupasjonen og annekteringa har ikkemedført noen norske sanksjoner. Og når norske organisasjoner hartatt til ordet for å boikotte israelske varer, så har Høyre ogandre reagert med hysteri og påstander om antisemittisme. – Den eneanneksjonen er åpenbart likere enn den andre.

Vår hovedallierte USAhar gjennom heile etterkrigstida systematisk brutt folkeretten. Iår kan USA «feire» at det er 50 år siden landet invaderte Dendominikanske republikk. Over 2000 dominikanere ble drept underinvasjonen som var et klart brudd på folkeretten. – Men kom detnoen reaksjoner enn si sanksjoner fra Norge?

I 2003 invaderte USAog Storbritannia Irak. Invasjonen var et åpenbart brudd påfolkeretten. Men det kom ingen sanksjoner fra Norge. Snarere vardet slik at Høyre i regjering, med partileder og utenriksministerJan Petersen i spissen, brant etter å slå følge medinvasjonsstyrkene fra USA og Storbritannia. Og i etterkant avinvasjonen brukte Høyre krefter på å hausse opp påståtte ekspertersom meinte at invasjonen kunne forsvares folkerettslig.

Når ErnaSolberg glimrer med sitt fravær på lørdag, er det ikke noe lysendeeksempel på en konsekvent norsk holdning til brudd på folkeretten,men en ny bekreftelse på at den politiske dobbeltmoralen lever ibeste velgående.

- Oddmund Enoksen, Sortland SV