Folkehelseinstituttet anslår at rundt en femtedel av barn og unge i Norge har psykiske plager som påvirker dem i hverdagen. Samtidig vet vi at psykiske lidelser kan forebygges gjennom tidlig innstas.

Skolehelsetjenesten og helsestasjonene er viktige lavterskeltilbud med høy tillit i befolkningen. Skolehelsetjenesten og helsestasjonene har også - når de fungerer godt - en unik mulighet til å treffe barn og unge på deres arena, og bidrar til at de får rask hjelp når noe er vanskelig.

Derfor er Arbeiderpartiet glade for at antall årsverk i helsestasjons- og skolehelsetjenesten har økt. Men dette er ikke noe Høie og regjeringen kan ta æren for. I statsbudsjettet for 2014 foreslo Arbeiderpartiet å styrke helsestasjons- og skolehelsetjenesten med 180 millioner, noe en enstemmig helsekomite på Stortinget stilte seg bak. Men midlene nådde ikke fram.

Høsten 2014 kunne fagbladet Sykepleien fortelle oss at midler som skulle gått til skolehelsetjenesten, ble benyttet til andre formål. Dette holder ikke mål, når vi vet hvor avgjørende denne tjenesten er for barn og unge. Antallet nye årsverk SSB sine KOSTRA-tall kan fortelle om, viser at det fortsatt er behov for kraftfulle grep for å kunne tilby en god og tilgjengelig tjeneste.  Arbeiderpartiet mener vi må øremerke midlene i en opptrappingsfase for å komme opp på helsemyndighetenes anbefalte nivå. Øremerking er et sterkt virkemiddel, men det har vist seg å være nødvendig for denne tjenesten. Det dreier seg om å prioritere barn og unges psykiske og fysiske helse

Det viktigste helsearbeidet handler om det som gjøres før folk blir syke. Å investere i gode barnehager, skoler, helsestasjoner og skolehelsetjenesten er derfor investeringer i vår felles framtidige helse.  Arbeiderpartiet vil satse på forebyggende tiltak som fremmer god fysisk og psykisk helse for alle.

Tove Karoline Knutsen, helsepolitisk talskvinne Arbeiderpartiet og Helga Pedersen, kommunalpolitisk talskvinne Arbeiderpartiet