Lidelsene som dyrene vi spiser gjennomgår foregår bak lukkede dører, skjult fra folk flest. Industrien som påfører disse dyrene lidelser er mektige, og forsvarer og normaliserer dyreplageriet de er ansvarlig for. Det er nettopp derfor Dyrevernalliansen jobber med å bedre dyrenes liv i landbruket.

Dyrevernalliansens visjon er et landbruk hvor god dyrevelferd står i fokus. Derfor samarbeider vi med bønder som gir det lille ekstra for at dyrene skal trives, gjennom vårt prosjekt ”Bedre dyrevelferd”. Flere dyktige bønder viser vei, med bedre driftsformer som samtidig er økonomisk realistiske.

Det er håp. Den monstrøse kyllingrasen som brukes i oppdrett i dag kan byttes ut med en som vokser saktere. Kua forlanger ikke mye. Den vil beite og gå fritt med flokken, ikke være fastbundet på bås. Kirurgisk kastrering av gris kan byttes ut med to ufarlige sprøytestikk. Foregangsbønder bak merkenavn som Grøstadgris og Fjellgris opplever suksess med såkalt frilandsgris: gris som får kose seg i åkeren eller skogen året rundt, og leve et ordentlig griseliv.

Det er fullt mulig å gi produksjonsdyrene våre bedre liv enn det de har i dag uten å legge ned alt husdyrhold. Men for å gjøre det, må også hver enkelt ta ansvar; vi må spise mindre kjøtt.

I likhet med resten av verden spiser nordmenn langt mer kjøtt enn det kloden vår kan tåle. Dyrevernalliansen jobber videre for at politikerne våre skal fortsette å ta tak i dette problemet. For mens sterke markedskrefter jobber for at prisene skal videre nedover, blir et dyreliv i kjøttindustrien mindre og mindre verdt. Prisen vi må betale for vårt overforbruk av kjøtt vil trolig koste langt mer enn den kyllingfileten du skal ha til middag i dag.

Kaja Ringnes Efskind - Dyrevernalliansen