Det er gledelig å se det store engasjementet i denne saken. Over 4000 personer har svart på regjeringens høring om saken, og de fleste svarer nei.

Det er derfor oppsiktsvekkende når Kulturminister Thorhild Widvey møter massiv motstand i sine forslag så forsøker hun å bortforklare det med at det er en kampanje. En slik nedsnakking av folkelig engasjement bør hun holde seg for god for.

Høringsfristen går ut 30. juni.

I dag jobber cirka 240.000 nordmenn på søndager, blant annet i helsesektoren. Med søndagsåpne butikker sender vi 290.000 til ut i søndagsarbeid. Det vil endre Norge. En ting er at søndagen vil nærme seg det å bli lik ukedager flest.

En annen ting er at søndagsåpne butikker vil utløse en dynamikk som tar andre næringer med seg. Renholdere, vektere, transportarbeidere og de som lager ferske produkter må også begynne å jobbe ekstra når butikkene holder åpent.  Vi endrer pulsen og rytmen i samfunnet.

Taper på mer forbruk

Handel og Kontor sier nei til søndagsåpne butikker og ja til søndagsfri. Familielivet, frivilligheten og miljøet taper på mer forbruk og at flere blir tvunget til å jobbe på søndager. Våre medlemmer følger folkeviljen.

To av tre nordmenn vil beholde søndagen som en annerledesdag. Vi ser at det argumenteres om at søndagsåpne butikker vil styrke arbeidsplassene våre, til og med kunne skape flere. Erfaringen fra Danmark viser at det er kostnadene og ikke omsetningen som øker med søndagshandel.

Samlet motstand

Nylig kunne vi lese at det er samlet motstand i kommunene i Norge mot forslaget om søndagsåpne butikker – uansett partifarge til ordføreren, ifølge de kommunale høringsuttalelsene.

Vår anmodning er at regjeringen lytter til et langt på vei samlet Norge. Vi vil ha en søndag flest mulig kan bruke akkurat slik de vil. En dag for deg og dine nærmeste, en dag på hytta eller ved sjøen. Kanskje på fjellet eller på dugnad for nærmiljøet.

Vi vil ha en søndag som tilhører folket – ikke butikkeierne.

Marius B. NilsenRegionsekretærHandel og Kontor i Norge – Region Nord-Norge