Det frie fisket etter torsk i2014 har gitt kystflåten under 11 meter muligheten til å vise sine fortrinn som leverandørav høykvalitets råstoff til landindustrien. Fritt fiske i kombinasjon medsærdeles gunstige værforhold har lagt til rette for et eventyrlig torskefiske,til fordel for så vel lønnsomhet som rekruttering og sysselsetting i den minsteflåten. Det frie fisket har så langt vært en suksess i forhold til å sikreinntjening, aktivitet og sysselsetting langs kysten.

Dette er en fartøygruppe somgjennom år har vært så strengt regulert at overføring av store kvantum avgruppekvoten til større fartøy på slutten av året har vært regelen mer ennunntaket. Dette som en direkte følge av at flåten under 11 meter ikke har værtgitt rom for å fiske opp egne gruppekvoter.

Norges Kystfiskarlag harderfor ønsket en friere regulering av den minste flåten velkommen.

Samtidig har NorgesKystfiskarlag i forkant av årets regulering anbefalt et fritt torskefiske forden minste flåten gjennomført innenfor et romslig øvre kvotetak påfartøynivå, samt  athelårsdrevne fartøy i åpen gruppe ble tilgodesett med en høyere garantertandel.En slik regulering fra årets begynnelse ville ivaretatt et føre-var hensyn iforhold til å dempe fisketakten, sikre likeverdig deltakelse og hindrespekulasjon, samtidig som det ville gitt rom for et romslig frifiske for denminste flåten.

Når Norges Fiskarlag nå bermyndighetene stanse det frie fisket og gjeninnføre en maksimalkvoteregulering,innebærer det et brudd med de forutsetninger som har vært lagt til grunn forårets regulering, og som flåten under 11 meter har innrettet sin drift i forhold til.Dette vil kunne bety at mange fartøy, ikke minst i åpen gruppe vil måtteavslutte sitt fiske, og at fartøy i lukket gruppe tvinges til å si opp mannskapsom er hyret inn for sesongen.

I 2013 måtte overreguleringenøkes helt opp til 500% i gruppen under 11 meter før fisket ble sluppet fritt – uten atgruppekvotene den gang ble tatt. Det vil være svært uheldig dersom resultatetav at det frie fisket stanses blir nye restkvantum og overføring til andrefartøygrupper på slutten av året, i tillegg til tapt inntjening ogsysselsetting i den minste flåten.

Norges Kystfiskarlag vil ikkevære med på å endre spillereglene midt i sesongen og går derfor imot engjeninnføring av maksimalkvoter i flåten under 11 meter i 2014. Eteventuelt kvotetak i tråd med Norges Kystfiskarlags tidligere anbefalinger måsettes så høyt at det i realiteten fremstår som et fritt fiske – utengjentakende og uforutsigbare refordelinger ut over høsten.

Den minste flåten er sværtværavhengig, og vil naturlig ha sin beste driftsperiode i første halvår.  Det er lite som tyder på at denneflåtegruppen som helhet har endret driftsmønster som følge av det frie fisket,men gunstige værforhold har gjort at fisketakten hittil har vært høy. Normaltvil det være behov for et begrenset kvantum til et høstfiske for denne flåten.Sett i forhold til de store overføringene til andre flåtegrupper tidligere år, mener NorgesKystfiskarlag tiden nå må være inne til å la den minste flåten få noe av dettekvantumet tilbake hvis det i verste fall skulle vise seg at gruppekvoten for2014 ikke strekker til. Norges Kystfiskarlag ser betydningen av å høsteerfaringer av et fritt fiske gjennom en hel sesong, før man iverksetterdrastiske reguleringendringer. Så får man heller la erfaringene fra 2014 visevei for fremtidig regulering. Mye taler for at et fritt fiske innenfor etromslig øvre kvotetak vil være veien å gå.