Ny arbeidsmiljølov – noen nødvendige oppklaringer

Jeg blir litt skremt av nestleder i Fagforbundet Nordland, Tore Jakobsens, oppfatning av norske arbeidsgivere. 1. juli skriver han på vol.no om hvordan arbeidsgivere nå vil gjøre hverdagen vanskeligere for norske arbeidstakere. Regjeringen har sendt ut på høring flere alternativer til endring av arbeidsmiljøloven. Jeg synes det er synd at Jakobsen har en såpass lite etterrettelig fremstilling av innholdet i det.

Jeg skal derfor gjøre et forsøk på å rette opp det inntrykket som er skapt gjennom innlegget:

Nr. 1: Ingen av høringsalternativene åpner for mer overtid enn det som er tillatt i dag. Det alternativene derimot åpner for, er at den overtiden som er tillatt, kan disponeres annerledes. Totalen berøres ikke. I mitt arbeidslivsleksikon sorterer dette under ”fleksibilitet”.

Nr. 2: Arbeidsgiver kan ikke pålegge arbeidstaker mer søndagsarbeid. Det er imidlertid mulighet å avtale arbeid flere søndager på rad, men forslaget rører ikke ved hvor mange søndager som er tillatt i løpet av ett år. I dag er det kun lov til å arbeide to søndager på rad.

Jeg antar at Jakobsen – i likhet med undertegnede – har vært student. Da vet vi begge at det kan være greit å ha helgefri i eksamensmånedene, men man må da jobbe flittig frem mot eksamensperioden for å opptjene noen midler. Søndagsarbeid er tross alt godt betalt bl.a. for en student.

Nr. 3: Arbeidsgiver kan ikke pålegge arbeidstaker lengre vakter. Jeg regner med at Fagforbundet også er kjent med at mange ansatte ønsker lengre vakter. Fagforbundets egne medlemmer har sågar meldt seg ut i protest fordi Fagforbundet sentralt ikke ville godkjenne langvaktturnus.

Regjeringens forslag bygger på at eksempelvis langvaktturnus kan avtales mot at det foreligger enighet mellom fagforningen lokalt og arbeidsgiver.

Nr. 4: Midlertidige ansettelser er et springbrett inn i arbeidslivet, som mange unge i dag vil nyte godt av. Dette konkluderer både SSB og Fafo med. Man må gjerne vise til Sverige, og en ungdomsledighet på 25 % (et tall som inkluderer bl.a. studenter), men også Jakobsen må være enig i at det norske arbeidsmarkedet ikke er særlig sammenlignbart med det svenske.

Mens vi her skriker etter arbeidskraft, og har massive mengder arbeidsinnvandring, er ikke situasjonen helt den samme i Sverige. Jakobsen foretrekker kanskje mer innleie av vikarer, hva vet vel jeg.

Og jeg skal være ærlig med deg, Jakobsen; regjeringen opererer ikke på oppdrag fra noen organisasjon – regjeringen opererer på oppdrag fra folket. I tråd med trepartssamarbeidet skal regjeringen lytte til partene i arbeidslivet. Derfor er det sendt ut flere alternativer til endring i arbeidsmiljøloven – som alle er basert på de signaler arbeids- og sosialministeren har mottatt fra arbeidstakere han har møtt i løpet av sin tid på Stortinget og i regjering.

Dette er å utføre det samfunnsoppdraget regjeringen har fått gjennom valgresultatet. Vi kan ikke underslå det faktum at vi sannsynligvis har fått noen stemmer fra Jakobsens medlemmer også.

Ha en fleksibel sommer!

Ulrikke HolmøyPolitisk rådgiver for arbeids- og sosialministeren