I Avisa Nordland 30.juli trekker professor Allan Sande ved Universitetet i Nordland fram reiseliv og natur som den viktigste vekstmuligheten for Nord-Norge. Jeg er også optimistisk på vegne av reiselivsnæringen, men jeg mener Sande undervurderer mulighetene som ligger i petroleumsindustriens vekst i nord.

Selv kommer jeg fra Myre i Vesterålen, og jeg er stolt over å ha vokst opp i Norges flotteste natur. Der er også aktiviteten i havna stor og fiskeriene går stort sett godt. I fremtidens Nord-Norge trenger vi flere ben å stå på. Fortsatt er det en utfordring å opprettholde besøkstallene i hustrige høstmåneder og gjennom mørke vintre. Det ene utelukker likevel ikke det andre, og reiselivsnæringen lever godt side om side med olje- og gassvirksomheten.

Rundt 1960 var folketallene i Rogaland og Nordland sammenlignbare. Siden den gang har Rogaland dratt fra både innen befolkningsutvikling og økonomisk vekst. Mye av nøkkelen bak denne utviklingen er ikke bare de direkte arbeidsplassene knyttet til virksomheten på sokkelen, men også den store underskogen av små og mellomstore bedrifter som har oppstått i kjølvannet av oljeeventyret. Initiativrike gründere har tatt vare på mulighetene som har oppstått. De har de skapt kunnskapsbaserte teknologimiljøer i verdensklasse. Lokalt næringsliv i Nord-Norge må også kjenne sin besøkelsestid, og ta vare på mulighetene som byr seg. Derfor har det vært inspirerende å besøke bedrifter som har gjort nettopp det. Eksemplene er flere, slik som Norlense på Fiskebøl og SMV Hydraulic på Stokmarknes. Jeg er mer optimistisk enn både professor Sande og SVs representant, Marius M. Jøsevold, på vegne av nordlendingene og deres evne til å ta vare på de mulighetene olje- og gassindustrien bringer med seg nordover. La meg nevne et konkret eksempel.

Ifølge NHOs rangering i Kommune-NM er Hammerfest Norges mest fremgangsrike kommune. Jeg vil anbefale motstandere av nordnorsk petroleumsvirksomhet å besøke nettopp denne byen, før de tar til orde for å stanse landsdelens viktigste vekstimpuls – uten å tilby realistiske alternativer for framtidig verdiskaping. Dette er en by som preges av heisekraner og byggevirksomhet, framfor tomme næringsbygg. Kommunen har klatret 182 plasser på rangeringen siden 2006. Veksten og fremgangen for næringslivet skyldes hovedsakelig ringvirkninger fra olje- og gassindustrien. Der har de virkelig tatt vare på mulighetene utviklingen i Barentshavet har gitt dem. På drøyt ti år har Hammerfest-regionen gått fra pessimisme og fraflytting, til økende optimisme og befolkningsvekst. Hammerfest har dessuten seks år på rad hatt landsdelens høyeste vekst sammen med Tromsø. Et godt tegn er at ungdommen flytter tilbake i takt med arbeidsplassene som skapes. Regjeringen ønsker at denne optimismen skal spre seg også til andre deler av Nord-Norge. Selve kjernen i nordområdepolitikken er nettopp å legge til rette for vekst og velstand i Nord-Norge. Tildeling av nye leteområder i 23. konsesjonsrunde er i så måte et viktig bidrag.

Ikke langt fra Hammerfest ligger Honningsvåg og Nordkapp kommune. Nordkapplatået er Nord-Norges fremste enkeltstående turistattraksjon og besøkes av titusener hvert eneste år. Samtidig er også ordfører i Nordkapp, Kristina Hansen, krystallklar på at hun ønsker å ta del i ringvirkningene fra olje- og gassindustrien som Hammerfest nå opplever. Også det lokale reiselivet ønsker virksomheten velkommen ettersom den vil bringe med seg økt aktivitet, stimulere lokalt næringsliv og føre til flere overnattingsdøgn. Dette er viktige innspill i debatten om Nord-Norges fremtid. Petroleumsvirksomhet eller reiseliv? Jeg mener diskusjonen om landsdelens fremtid er langt viktigere enn at det skal begrenses til et slikt forenklet spørsmål. All erfaring tilsier at petroleumsvirksomheten lever godt side om side med reiselivsaktivitet og turisme. Dessuten trenger vi også utvikling og vekst i andre viktige næringer som havbruk, mineralutvinning, og ikke minst innen fornybar energi i Nord-Norge.

- Tord Lien,Olje- og energiminister