Budsjettavtalen mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF inneholder to gledelige nyheter for den norske vannbransjen: 3 millioner kr til en ny krisestøtteenhet for vannverk og 62,5 millioner kr til styrking av arbeidet med vanndirektivet, kalking og villaks.

Ny krisestøtteenhet for vannverk

Landets 1600 vannverk sørger for en tjeneste som innbyggerne og næringslivet er fullstendig avhengig av. Vannverkene må stadig takle små og store utfordringer, og konsekvensene kan bli svært store hvis det oppstår kritiske situasjoner slik at vannet i springen blir borte eller forurenset.

I budsjettavtalen mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF er det satt av 3 millioner kroner til «Folkehelsetiltak drikkevann». I følge Ketil Kjenseth (V), som er leder av Stortingets vanngruppe, skal midlene gå til opprettelse av en ny krisestøtteenhet for vannverk.

Norsk Vann har lenge argumentert for behovet for en norsk krisestøtteenhet for vannverk, som man har gode erfaringer med i Sverige. Dagens budsjettavtale er flotte nyheter både for vannbransjen og for innbyggerne, sier direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann.

En krisestøtteenhet vil etter planene bli administrert av Nasjonalt folkehelseinstitutt og bl.a. bestå av et nettverk av erfarne fagfolk fra vannbransjen som er trent for oppgaven. Krisestøtteenheten vil på forespørsel kunne bistå vannverk med å analysere krevende situasjoner og gi råd om aktuelle tiltak for å håndtere utfordringene best mulig.

Nettverkets faglige støtte vil gi en sikrere og raskere håndtering av krisen og gi økt helsemessig sikkerhet for befolkningen.

Også styrket vannforvaltning

Budsjettavtalen inneholder også en annen god nyhet for vannbransjen i Norge. Det er tatt inn en styrking på 62,5 millioner kroner til det viktige arbeidet med vanndirektivet, kalking og villaks.

Norsk Vann er glad for at arbeidet med vann i naturen også har fått en styrking gjennom denne budsjettavtalen, sier direktør Toril Hofshagen. - Rent vann i springen og rent vann i naturen er et gode vi aldri kan ta for gitt, og budsjettavtalen mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF gir et nødvendig løft på det viktige vannområdet.

Norsk Vann: Direktør Toril Hofshagen