I et avisinnlegg konkluderer Monica Sande, Tor Andersen og Siv Mossleth i Nordland Senterparti med at det ikke er mulig at olje og fisk kan inngå ekteskap på sokkelen utafor Lofoten, Vesterålen og Senja, og tar til orde for oljefrie områder.

LoVe Petro har respekt for at det er forskjellige oppfatninger omkring dette spørsmålet, men vi mener at vi som bor i disse regionene har krav på at det gjennomføres en demokratisk prosess som ivaretar lokal og regionale medvirkning, før man konkluderer.

Myndighetene har brukt store ressurser på å skaffe til veie et best mulig kunnskapsgrunnlag i dette spørsmålet. Det foreligger mange utredninger og rapporter på ulike fagområder som konkluderer i både den ene og andre retningen.

Meningen med en konsekvensutredning er å sikre et best mulig kunnskapsgrunnlag for å kunne fatte en beslutning. Men en konsekvensutredning er ikke bare en samling av fagrapporter. Det er også en demokratisk prosess.

Den gir alle berørte interesser mulighet til å komme med innspill tidlig, slik at de får innflytelse på hva som må utredes og omfanget av arbeidet. Det vil blant annet bli gjennomført møter med sentrale organer innen miljø- og fiskeriforvaltningen for å etablere en god forståelse av dagens kunnskapsgrunnlag, samt å sikre tidlig involvering av relevante fagmyndigheter og fagmiljøer.

En konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, vil også sikre medvirkning fra lokale og regionale myndigheter og interesseorganisasjoner som har særlig interesse i saken.

Utredningsprogrammet kan ta opp i seg alle relevante forhold som ønskes belyst i konsekvensutredningen.

For Lofoten, Vesterålen og Senja kan programmet ta opp i seg regionale og lokale ringvirkninger, arealkonflikter, seismikk, oljevern, risiko- og beredskap, forskning og utvikling, konsekvenser for naturressurser og miljø (Parisavtalen), og de økonomiske og sosiale virkninger som petroleumsvirksomheten kan ha.

Dersom en konsekvensutredning konkluderer med at viktige miljøhensyn ikke kan ivaretas, eller at det ikke er mulig å finne felles løsninger for olje- og gassproduksjon og en positiv utvikling for fiskerinæringen, vil heller ikke LoVe Petro gå inn for åpning av de aktuelle havområdene.