Det er nå litt over ett år siden helse- og omsorgsminister Bent Høie i sin årlige sykehustale skisserte tre modeller for fremtidens sykehus.  Siden den gang har debatten rundt nasjonal helse- og sykehusplan dreid seg om kriterier for at sykehus skal ha tilbud om akuttkirurgi.

Det har i debatten vært hevdet at alle i Norge fortjener likeverdig tilgang til livsviktig hjelp i akutte situasjoner, og at alle sykehus derfor burde ha fullverdig akuttkirurgisk beredskap.

Vi er helt enig i at alle fortjener trygge sykehus og bedre helsetjenester, uansett hvor du bor. Nettopp derfor er det så viktig at vi nå diskuterer om oppgavene mellom sykehusene kan fordeles på en bedre måte enn i dag, slik at sykehusene kan bestå som trygge og gode sykehus for lokalbefolkningen.

Norge er et land med en geografi og et bosettingsmønster som gjør at vi må ha en solid ryggrad av akuttsykehus i hele landet. Den teknologiske og medisinske utviklingen gjør det mulig for små sykehus å tilby mer komplisert behandling enn tidligere. Det er nødvendig med en større oppgavefordeling mellom sykehus.

Det er ikke slik at de store sykehusene automatisk skal få flere oppgaver. Vi mener at de store sykehusene også kan gi flere oppgaver til de mindre sykehusene.

Det økende antall eldre vil kreve omstilling på sykehus, og ny kompetanse i sykehussektoren. Det vil ikke være uvanlig at man har flere diagnoser som kreft, diabetes og hjertesvikt som krever sykehusinnleggelse. Utviklingen innenfor teknologi gir fantastiske muligheter til å behandle sykdommer og skader som vi tidligere ikke kunne behandle.

I tillegg bidrar teknologien til å frigjøre tid til at helsepersonell kan gjøre det de kan best, nemlig kontakt med og behandling av pasienten.

Nasjonal helse- og sykehusplan er ikke en plan for å møte dagens behov, det er en plan som er helt nødvendig for å møte fremtidens behov.

Vi vil derfor utfordre lokalsykehusene til å benytte seg av mulighetene som teknologisk og medisinsk utvikling representerer. Vi har troen på at de lokalsykehusene i fremtiden skal gjøre mer, og være levende, trygge og gode sykehus for sin lokalbefolkning.