For en tid tilbake siden når det offisielt kom ut at det ble snakket i korridorene på høyere hold om å legge ned Andøya Flystasjon, var det aldri en tanke hos meg som sa at jeg burde bli bekymret. "Andøya Flystasjon vil jo bestå! Dette er bare svada som blir overdramatisert av den norske media", tenkte jeg.

Sett i lys av hvem vi bor vegg i vegg med, hva som skjer rundt om i Europa, den vedvarende og løsningsfraværende konflikten i Midtøsten, den noe ustabile ledelsen i Nord-Korea, kampen om nordområdene og listen er lang, er det vel ingenting som tilsier at noen med enda mer kompetanse, kunnskap og viten enn meg, noensinne vil  redusere forsvarets kapasitet ved legge frem et forslag om å legge ned en allerede operativ og utrolig viktig base som Andøy Flystasjon til fordel for en lite kostnadseffektiv og ny base på Evenes. For som vi alle har vet, er det ikke bare flystasjonen som vil bli nedlagt, men også store deler av bygda vår vil bli nedlagt.

Men forslaget ble framlagt og med det kom klumpen i magen og tanken om en usikker fremtid i og for Andøy kommune.

Hva vil konsekvensene være for det lille øysamfunnet som vi bor på og som vi anser som vårt hjem?

Dagligvarebutikker vil måtte stenge for kundegrunnlaget er for lite, det vil bli mer handelslekkasje enn det vi ser i dag, butikker må stenge og mennesker mister jobben. Barnehager og skoler vil måtte se seg nødt å nedbemanne. Kvalitet og oppfølging på barn og unge vil bli enda mer utfordrene, og til tider mer fraværende, enn det vi ser i dag og mennesker mister jobben. Det samme vil skje i helsesektoren, det vil vise seg et "behov" for mindre sykehjemsplasser, redusert fastlegeordning og nedbemanning generelt, kvaliteten på tjenesten vil være på et minimum og mennesker mister jobben.

Tilflyttet eller tilbakeflyttet kompetanse vil i stor grad søke seg til større steder for å kunne ivareta sin arbeidshverdag tilknyttet utdanningen sin. Noen single drar, mens andre tar med seg mann/kone og barn. Og hund og katt! Hva skjer med de allerede dårlige ivaretatte bøndene hvor en i husholdningen må være i full jobb fordi staten allerede har kuttet i subsidieringene til bøndene. Den ene i husholdningen er fri for jobb, familien søker nye utfordringer på et annet sted en annen by og gårdsdrifta er historie. Hva skjer med veteinærene? Det er begrenset tilslutt hvor mange spisesteder det er igjen på plassen for å drive mattilsyn på. Jo, de mister jobben.

Widerøe vil legge ned, mennesker mister jobben.

Resturanter, uteplasser og hoteller vil holde stengt utenfor sesongen, mennesker mister jobben.

Kundegrunnlaget for Sparebanken sin filial vil minske betraktelig, mennesker mister jobbem, Drosjenæringa vil kjøre på er minimum, mennesker mister jobben.

Forsvaret reduseres betraktelig, dine ansatte mister jobben.

Så skal vi alle selgene husene våre,  vi som mister jobben og må flytte. Hvem vil kjøpe? Jo, sikkert noen få utenforstående som anser Andøya for den naturperlen den faktisk er. Men hvem vil selge huset sitt for ei krone på et boligmarked som da kun vil stilles i kjøpers favør? Ikke jeg. Det skal koste meg å kjøpe, det skal ikke koste meg å selge.

Ja, vi har torsken rett utenfor stuevinduet. Men med Per Sandberg ved roret vil nok kvota tilslutt tilfalle hans egen lomme og den enslige "sjarkfeskar'n" vil nok ha mer inntjening ved å føre bilag for N.A.V. Populært kalt, "å nave".

Ved å ta fra oss en av hjørnesteinsbedriftene i Andøy Kommune som er utrolig viktig sett i et kommunalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv, vil du med ditt forslag, Ine Eriksen Søreide, tvinge frem ei enorm fraflytting, rasere dagligvarehandelen, du vil tvinge kvaliteten på offentlige tjenester til under minimumsgrensa, du vil gjøre boligmarkedet vårt sjeldent lite attraktivt og du vil gro igjen allerede sådde veier.

Jeg har et motforslag til deg, Ine. La oss gjøre som de har gjort på Costa Rica, legg ned hele forsvaret, sett din lit til at våre naboland stiller opp i tide ved en eventuell krise, og heller bruk pengene til å ruste opp helsetjenestene, eldreomsorgen, rusomsorgen, barne og ungdompsykeriatrien, skoler og barnehager etc. La velferdsstaten Norge bli et enda bedre foregangsland enn det vi allerede er. Så skal vi se hva du skal gjøre når "bygda" de, Forsvarsdepartementet, ikke lenger eksisterer. Ikke det? Nei, det var det jeg tenkte.

Så la oss se dette i sammenheng, rust opp der vi allerede har areal, utstyr, bebyggelse, kompetanse og noen av landets beste bakkepersonell, navigatører, flymekanikere og piloter. Og la oss fortsatt ha bygda vår som huser noen av de beste sykepleierne, renholdere, lærere, sekretærer, kjøpmenn, pedagogiske ledere, brannmenn, politimenn, drosjesjåfører, kokker, rektorer, fiskere, bønder, vikarer, ingeniører og assistenter.

Så, Ine Eriksen Søreide, la oss mennesker som er så glad i plassen bevare jobbene våre, la oss bo i husene, la oss benytte oss av naturen som vi er omgitt av, la oss slippe å flytte og la oss ikke sitte igjen med ei verdiløs hytte i havet.

La oss få beholde bygda vår, bevar Andøya Flystasjon!