Posisjonen har bestemt at gammel arbeidsmiljølov fortsatt skal være gjeldende i Hadsel kommune. Hadsel Høyre stiller seg kritisk til at ny og modernisert arbeidsmiljølov ikke skal tas i bruk, til beste for kommunen. Begrunnelsen for vedtaket skal være at man av hensyn til de fremtidig ansatte i Hadsel kommune i hovedsak skal ha faste jobber å tilby. Behovet for rekruttering er stort, og det er viktig å sikre kommunens attraktivitet på arbeidsmarkedet sies det.

Den sterkestes rett

Man kan velge å tolke denne begrunnelsen på mange ulike måter, men det er grunn til å anta at det er større "rift" om faste, trygge arbeidsplasser, enn midlertidige og per posisjonens definisjon "utrygge" arbeidsplasser. Det er her vi kommer i møte med "den sterkestes rett". Hadsel Høyre mener at Hadsel kommune også har et ansvar for å sørge for at ufaglærte og  innbyggere uten tilknytning til arbeidsmarkedet får en mulighet. Den nye arbeidsmiljøloven åpner for nettopp dette, men den muligheten vil ikke sittende posisjon gripe tak i. Det er viktigere å sørge for at man rekrutterer gode søkere til de faste, attraktive stillingene man kan tilby i Hadsel kommune.

Sett i denne konteksten er det interessant å bevitne Nav leder i Hadsel, Jonny Karoliussens uttalelser til vesterålen online 1.april d.å. Han retter en stor takk til det lokale næringsliv som er flinke til å ansette, og gi ufaglærte en mulighet på arbeidsmarkedet.  Hadsel Høyre vil også berømme det private næringsliv som bidrar til å satse på unge og ufaglærte arbeidssøkere, men skulle gjerne sett at posisjonen var villige til å legge tilrette på samme måte i  kommunal sektor.

Midlertidige ansettelser er dokumentert som springbrett

Vi merker oss at ordføreren viser til at forskning og erfaringer fra andre land viser at økt midlertidighet ikke fører til økt sysselsetting. Det vil vi, og kan vi tilbakevise ettersom det ikke finnes entydige rapporter som setter to strek under svaret. I flertallet av  rapportene blir riktignok springbretteffekten av midlertidige ansettelser poengtert som et pluss for arbeidstakere. For arbeidsgivere ( i dette tilfellet Hadsel kommune ) er utprøvelse av arbeidstakere til lav risiko og kostnad et pluss, og en trygghet dersom ansettelsen skulle vise seg å være et feilvalg. Det innebærer med andre ord en overføring av risiko fra arbeidsgivere til arbeidstakere.

Å vise til forskning og erfaringer fra andre land når det gjelder midlertidige ansettelser er en argumentasjon som ikke holder vann da det er svært mange andre faktorer som spiller inn, slik som landets øvrige arbeidslovgivning, og ellers kulturelle, religiøse og sosiale tradisjoner.