Les også: - Dette virker lite gjennomtenkt

Allerede i innledningen av dette leserinnlegget settes fokus på det som har vært og er et grunnleggende problem for Bø. «I snart 48 år har jeg og min familie reist til Bø på ferie minst én gang i året, og det som trekker oss nordover er selvfølgelig slekt og venner, men i tillegg er det alt som Bø har å by på av vakker, storslått natur.»

Svært mange har et veldig positivt syn på Bø, men bor og jobber andre steder i landet.  En del av disse kommer på besøk i løpet av sommeren. De fleste bøfjerdinger bor faktisk ikke i Bø.

En betydelig grunn til dette er mangel på arbeidsplasser.  Det er klart gledelig for Bø kommune at mange som bor utenfor kommunen oppsøker hjemstedet i feriene.  Dette fører mye positiv med seg, både sosialt og for næringslivet i Bø.  Men tenk om alle disse, eller bare noen, hadde en arbeidsplass i Bø, og kunne bo her. Det ville gjøre det mye enklere å opprettholde en god kommune med gode tjenester.

Men selvfølgelig skal ikke arbeidsplasser etableres på bekostning av grunnleggende viktige hensyn og andre næringer.  Fiskerinæringa er særdeles viktig for Bø, og bør ikke bli skadelidende.  Naturhensyn er også et vesentlig moment i en endelig vurdering.

Bø kommune har så langt jeg ser ikke gitt tillatelse til å etablere oppdrettsanlegg ved Gaukværøya.  Kommune har vedtatt dispensasjon i arealplanen, som grunnlag for en eventuell lokalisering av oppdrettsanlegget.

Selve søknaden om etablering er det ikke Bø kommune som vedtar eller avslår.  Kommunen gir uttalelse.  Men det skal også svært mange andre instanser gjøre.  Da kommer de faglige vurderingene fra flere kompetansenivå, der en vurderer ulemper og gevinster ved en slik etablering.  Først da har en et saklig og kvalitativt grunnlag for å ta stilling til om anlegget bør etableres.  Før dette foreligger har en kun uttalelser og påstander fra ulike interessegrupper, både for og imot.

Det er Nordland Fylkeskommune, etter innhenting av uttalelser fra flere offentlige etater, herunder Fylkesmannen, som til sist gjør vedtak om etablering av oppdrettsanlegg eller ikke.  Men da etter en faglig og grundig vurdering.

Dersom Bø kommune hadde nektet dispensasjon fra Arealplanen, ville en trolig ikke fått en slik faglig vurdering.  Og, dersom negative virkninger blir tilbakevist eller sterkt redusert, mistet en mulighet for en god etablering.  Eller fått påvist så mange betydelige negative virkninger at det ville bli enighet om at etablering ikke er en god ide.  Vi trenger ikke omfattende konfliktsaker i Bø.