To folkemøter har nå blitt avviklet og om noen få dager skal innbyggerne ta sitt valg om Lødingens framtid.

Innbyggerne i Lødingen står ovenfor et viktig valg.

Lødingen Fremskrittsparti anbefaler innbyggerne å stemme for kommunesammenslåing med Vågan.  Bak denne anbefalingen ligger det en nøye vurdering av de signalene som kommer fra Regjering og Storting.

Vi har også tatt inn over oss realitetene om kommunens økonomiske bærekraft. Dersom vi skal kunne eksistere som egen kommune må vi være i stand til å håndtere egen økonomi, de siste månedene av 2015 gav oss et merforbruk i forhold til vedtatt budsjett 2015. Det har over lang tid vært signalisert fra administrasjonen at kommunens driftsbudsjett må ned, og at det måtte gjøres tiltak for å få ned nivået.

I budsjettmøtet foreslo FrP tiltak som har som mål å ta nede driftsbudsjettet, forslagene fikk kun FrP sine stemmer.

De første månedene av 2016 viser at vi ligger an til et merforbruk på over 2 millioner, klarer vi ikke å gjøre noe med dette vil vi meget snart ha brukt opp våre reserver og veien tilbake til Robek listen vil være kort. Den kursen som kommune har tatt etter valget ligner svært mye på den kursen som AP, SV og Venstre tok da de sist manøvrerte oss inn på Robek listen.  Flertallet av kommunestyret har sagt ja til å bosette flere flyktninger med de utfordringer dette gir, dersom ikke vi lykkes med integreringen av disse menneskene slik at de kan bli en ressurs for Lødingen, vil de være å betrakte som en udetonert gigantisk utgiftspost.  Kommuner mottar store ressurser som skal gå til integrering samt gi de tilstrekkelig kompetanse/kvalifisere disse menneskene for arbeidslivet.

Pr. dags dato går vesentlige deler av disse ressurser inn i kommunens budsjett til å drifte andre tjenester, dette kan ikke vedvare dersom vi skal lykkes i å holde våre nye innbyggere borte fra sosialbudsjettet.  Dette mener alle partiene i Lødingen, vel vitende om at konsekvensen er at utgiftene må ned på diverse sektorer når disse pengene ikke lenger er tilgjengelig.

Fremskrittspartiet tar de andre partienes uttalelser på alvor, men skjønner at dette vil gi oss en økonomisk utfordring når en samtidig ser at posisjonen stemmer ned forslag som skal redusere driften.

Posisjonen svar til utfordringen og som argument for å fortsette som egen kommune er at det nye inntektssystemet gir oss 2,5 millioner mer pr år, altså en dråpe i havet i forhold til de økonomiske utfordringene som vi står ovenfor. Neste argument er inntekter fra en arealavgift som en ønsker å pålegge oppdrettsnæringen, dette finnes det ikke lovhjemmel for å gjøre i Norge.

Alt henger sammen med alt heter det, og dette har tydeligvis posisjonen glemt eller med hensikt unnlatt og fortelle innbyggerne.

Posisjonens eneste mulighet er å skaffe oss flere inntekter og hvor skal så de hentes, realistiske sva r som kan gjøre kommune bærekraftig evner de ikke å komme med.

Slik som posisjonen styrer så skjønner vi at også Lødingen i fremtiden vil få eiendomsskatt, uansett hvor lite vi vil ha den.

Konklusjon vår er at vi i framtiden trenger flere hoder til å fordele de utgiftens på for å kunne gi innbyggerne det tjenestetilbudet som de fortjener. Disse flere hodene får vi dersom vi slår oss sammen med noen.

Hvorfor anbefale Vågan og ikke Harstad, Sortland eller alene?

Vi mener Lødingen har mest å vinne på å slå seg sammen med Vågan sett i forhold til flere områder, det ligger en god utredning til grunn som i neste omgang har gitt oss en god intensjonsavtale. Vi har et næringsliv som er forholdsvis likt og vi kan profitere under merkevaren Lofoten, vi kan fortsatt være en del av Nordland som økonomisk står seg bedre en Troms. Vågan kan være med å utvikle å styrke Vestbygda gjennom å få realisert Øksfjord veien. Vågan vil gi oss den laveste eiendomsskatten, en eventuell innføring i Lødingen vil måtte gi høyere beskatning for å skaffe nødvendige inntekter.

Vågan har en positiv økonomisk utvikling med 35 millioner i overskudd i 2015 og med et uttalt mål om at eiendomsskatten skal ned. En Austre-Lofoten kommune vil få ca. 300 millioner i økte rammer fra staten i en periode på 15 år dette r et betydelig høyere beløp en 25-30 millioner som egen kommune. Vi vil kunne sikre våre arbeidsplasser bedre en om vi står alene, styrke fagmiljøene som i neste omgang gir oss bedre tjenestetilbud. Vi vil være attraktiv å flytte/etabler seg i kontra gjenoppstå som en Robek kommune.

For Fremskrittspartiet så er det viktig å få lov til å være med å bestemme hvor vi skal tilhøre. Dersom vi overlater dette spørsmålet til fylkesmannen eller Stortinget,  kan det valget de tar bli det verst tenkelige for Lødingsværingen.

Det er viktig at valget blir tatt med bakgrunn i realiteter og ikke følelser.