Lødingen kommune er nå inne i sluttspurten for kommunereformprosjektet. Vi har gjennomført til punkt og prikke det som kommunestyre har gitt arbeidsordre om, ved at vi har sluttforhandlet og signert intensjonsavtaler med Harstad og Vågan. Vi har lagt opp til å gjennomføre folkeavstemming 30. mai slik kommunestyret har bestemt (riktignok mot Høyre sine stemmer).

Og rådmann og ordfører har gjennomført et opplegg med informasjonsmøter og høringer i tråd med formannskapets vedtak, hvor også de politiske partiene har fått anledning til å være med, legge frem sine synspunkter, og svare på spørsmål fra publikum. Folkemøtene i Vestbygda og på Lødingen var særdeles godt besøkt, med et stort engasjement fra publikum, og mange positive tilbakemeldinger.

Møtet i 10. klasse på ungdomsskolen viste et stort engasjement for Lødingensamfunnet, fra elever som for første gang skal få bruke stemmeretten. Og møtet med næringslivet (gjennom Lødingen Næringsforum) var også meget godt besøkt, med mange positive tilbakemeldinger.

Det er selvsagt lov å være uenig både om møteform, innhold, struktur og møteledelse, slik Staurset legger det frem. Og det er selvsagt lov å stille spørsmål om hvorfor ordfører har fremforhandlet og signert intensjonsavtaler. Men dette er altså 100 % i tråd med eget partiprogram, og helt i tråd med den arbeidsordren som både kommunestyret og formannskapet har gitt.

Og det synes jo unektelig rart når formannskapet enstemmig og uten en eneste merknad har godkjent intensjonsavtalen med Vågan, at man da i ettertid går ut og kritiserer ordfører for å ha signert avtalen. Jeg må innrømme at jeg har fått en del kritiske kommentarer fra egen posisjon, for at vi tidligere i år ikke bare anmodet kommunestyret om å gå direkte på et vedtak om at Lødingen skulle fortsette som egen kommune.

Men det har vært viktig for meg som ordfører å fremskaffe faktagrunnlag, både for å sikre informasjon til, - og medvirkning fra innbyggerne gjennom en åpen og demokratisk prosess. Det er tross alt den viktigste avgjørelsen gjennom kommunens snart 180-årige historie som skal tas nå.

Jeg finner ikke grunn til å gå inn i en debatt på de premisser som Staurset legger opp til i leserinnlegget, med beskyldninger og feilaktige påstander. Men jeg vil komme ut med ytterligere informasjon til uken.

Så registrerer jeg også at Staurset har etterlyst informasjon til det øvrige næringslivet i Lødingen (siden han selv ikke er medlem i Næringsforum). I den grad dette ikke er dekket opp gjennom folkemøtene, møter med Næringsforum, samt materiell som er lagt ut på kommunens hjemmesider og på facebook, ønsker jeg gjerne å invitere både Staurset og andre bedrifter som måtte ønske mere informasjon om kommunereformen til å ta kontakt for å avtale tidspunkt for møte med rådmannen og ordfører.