Stortinget ventet lenge på integreringsmeldingen fra Listhaug. Meldingen inneholder mange enkelttiltak som de fleste kan slutte seg til, men mangler de store grepene. Regjeringen leverer for svakt på de to tingene som virkelig fremmer integrering – norskopplæring og arbeid.

Vi vet at det gjelder å lære språket så tidlig som mulig for å kunne delta og bidra i det norske samfunnet. Tida i mottak kan brukes mer konstruktivt om de som venter stadig lengre på å få behandlet sin asylsøknad kan fylle dagene med å lære seg norsk. Barna kan møte norske barn og lære språket i barnehagen. Det er skuffende at regjeringen ikke vil satse på noen av delene.

Som med arbeidsfremmende tiltak for øvrig, gjør regjeringen for lite, for sent – også for å få flyktningene ut i arbeid. En åpenbar start er å kartlegge hva de nyankomne kan, og hvordan vi kan bruke disse ferdighetene i arbeidslivet. Regjeringen burde også lytte til forslaget fra LO og NHO om lønnstilskudd til bedrifter som ansetter flyktninger. Det er tiltak som gjør forskjell.

Kommuner over hele landet har stilt opp for å ta imot flykningene. De har vist vilje og initiativ, men får ikke tilstrekkelig drahjelp fra regjeringen. Integrering forgår lokalt. Da må pengene følge etter. Regjeringen har derimot varslet at det blir en tøffere økonomisk virkelighet for kommunene til neste år. Arbeiderpartiet mener dette er å gå i feil retning. Derfor vil vi prioritere penger til skole, eldreomsorg, barnehager og gode integreringstiltak framfor skattekutt.