Forsvaret har gjennom flere ti-år vært underfinansiert. Dette har ført Forsvaret inn i en økonomisk krise der operativ evne gradvis har blitt svekket. Andøy Høyre mener at god forsvarsøkonomi og operative faktorer må ligge til grunn for fremtidens forsvar.

På bakgrunn av dette er Andøy Høyre meget overrasket og skuffet over konklusjonen i Langtidsmeldingen angående Andøya flystasjon.

Samfunnsøkonomisk Analyse A/S, som etter oppdrag fra Andøy kommune har analysert konsekvensen av en nedleggelse av Andøya flystasjon, konkluderer at Andøya flystasjon er den beste operative og den billigste løsningen for Forsvarets maritime patruljefly. Dette være dagens P3-Orion eller fremtidens P-8 Poseidon. Andøy Høyre viser også til at tidligere utredninger utarbeidet for Forsvars og Finansdepartementet viser at Andøya flystasjon er den beste operative og den rimeligste løsningen.

Andøy Høyre er også svært forundret over at regjeringen ikke har tatt hensyn til konsekvensene for Andøya Test Center (ATC) og Andøya Space Center (ASC) dersom Andøya flystasjon nedlegges.

For ATC og ASC er Andøya flystasjon avgjørende viktig for å opprettholde og videreutvikle dagens unike kapasiteter.

Andøy Høyre ser svært alvorlig på at utredningsfirmaet PWC har kommet til en annen konklusjon vedrørende konsekvensene for ATC og ASC. Dette til tross for at spesielt ATC klart har tilkjennegitt at en avvikling av Andøya flystasjon med stor sannsynlighet vil bety avvikling av ATC samt påføre ASC krevende utfordringer i den daglige driften.

Andøy Høyre registrerer også at PWC har en fundamentalt annen vurdering av de generelle samfunnsmessige konsekvensene av en nedleggelse enn av Samfunnsøkonomisk Analyse konkluderer med.

Andøy Høyre mener utredningene som ligger til grunn for regjeringens konklusjon vedrørende Andøya flystasjon ikke er korrekte og krever derfor at grunnlaget for meldingen hva angår vurdering av investeringer og drift samt de samfunnsmessige konsekvensene gjøres tilgjengelig for allmennheten.

Andøy Høyre vil også be Høyres ledelse prioritere et snarlig besøk i Andøy. På grunn av konklusjonen vedrørende Andøya flystasjonen er det viktig at lokalforeningen får anledning å møte ledelsen i Høyre. Vi ønsker derfor å invitere partiledelsen til vår kommune og ber om tilbakemelding når det passer med et slikt besøk