Å stå i kø og vente på behandling i sykehus er en belastning. Det er derfor nødvendig å få ventetidene ned. Arbeidet regjeringen har satt i gang har gitt resultater. Ventetiden fortsetter å gå ned. Den ordinære ventelistestatistikken fra 1. tertial 2016 viser at ventetiden er redusert med 11 dager sammenlignet med samme tertial 2014.

Den positive utviklingen har mange årsaker. Først og fremst skyldes det en betydelig innsats fra dem som jobber i sykehusene. Men det skyldes også gode og økende sykehusbudsjetter, mer mangfold og styrkede pasientrettigheter. Tydeligere krav til resultater og større frihet til sykehusene er også viktig.

I løpet av årets første fire måneder har norske somatiske sykehus behandlet over en million pasienter. Det tilsvarer en økning på 3,8 prosent. I samme periode har nesten 94 000 voksne fått helsehjelp i psykisk helsevern, det er en økning på 1,7 prosent fra samme periode i 2015.

I debatten i den siste tiden er det påstått at reduksjonen i antall ventende går ut over pasientene som er i et pasientforløp i sykehusene. Det er brukt begreper som interne ventelister og skjulte ventelister. Begrepet interne ventelister er misvisende. Et hvert sykehus må ha oversikt over pasienter i et behandlingsforløp.

Målet er ikke bare å redusere ventetiden til sykehus, men også ventetiden i sykehus. Departementet har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å undersøke påstandene om ulik praktisering av regelverket mellom ulike sykehus og vurdere om det er behov for flere tiltak for å få på plass en enhetlig og riktig praktisering av regelverket.

Trenden med fallende ventetider bekreftes også av et annet ventetidsmål fra Helsedirektoratet. Det viser ventetiden fra henvisningen er mottatt i sykehuset, til pasienten er ferdig behandlet for 300 000 pasienter. Disse tallene viser en nedgang i median ventetid på 7 dager fra 2013 til 2015.

En av årsakene til at ventetidene hos sykehusene går ned er fordi det er utviklet forutsigbare behandlingsforløp. Det er gjort en omfattende jobb med å utarbeide prioriteringsveilederne for de enkelte fagområdene som gir anbefalte tidsfrister for oppstart av utredning og behandling for ulike tilstander. Etter at regjeringen innførte pakkeforløp for kreft har 30 000 pasienter kommet inn i ordningen. Det gir dem definerte tider til utredning, diagnostisering, og oppstart behandling.

Høyres mål er å skape pasientens helsevesen. Da er rask og god behandling en forutsetning.