AN - Avisa Nordland i Bodø - tør nu si det som vi alle har mistanke om men ikke tør si høyt pga av seriøs vinkling av saken Andøya visa Evenes.

Da jeg i mitt tidligere innlegg spurte om hva forsvarets skjulte agenda  for Evenes som en utmerket kampfly base kunne være, gis nu et meget logisk svar fra redaktøren i Avisa Nordland.  Generalene ser det langsiktige bildet. Ikke hva som er best for forsvaret men hva som er best for dem selv.

Nemlig å bo i gangavstand til det de mener vil bli Norges nye militære flystasjon når deres brikker faller på plass. Her har de sine boliger og mange sine feriesteder på Gjeløya i Oslofjorden.

En kraftsamling på Evenes kan aldri oppnås med alt det som er tiltenkt plassen. Norsk jagerflyskvadron, 6 stk Maritim P-8 fly og mange Nato P-8 fly og mottak av allierte flyskvadroner i en krisesituasjon.

Når Bodø og Andøya og delvis Bardufoss er nedlagt med sine nå 100 til 150 hangarer for jagerfly, så ligger Rygge der, lekker og klar til å motta det Evenes ikke kan håndtere. Dette tenkt for en flystasjon som er nedlagt og jagerfly flyttet derfra til Ørland og Bodø. De prøver med alle midler å holde Rygge Flystasjon varm slik vi ser de innspill som kommer for fortsatt militær aktivitet på stasjonen.

GIL- generalinspektøren for luftforsvaret-  nekter å flytte til Reitan-Bodø, tross stortingsvedtak om dette. Der er helt sikkert mange innad i forsvaret som ser galskapen og er sterkt uenig i langtidsplanene. Men det er en kultur i forsvaret og ikke motsi sine overordnede. Ihvertfall ikke offentlig. Da kan du som offiser i hver fall ikke regne med å bli forsvarssjef...

I år 2000 klarte generalene nesten å legge ned Andøy flystasjon og flytte Orion til Bodø, og da ble også Bardufoss foreslått redusert  til nesten ingenting. Daværende stasjonssjef på Bardufoss, Tor Morten Arendal gikk rett i strupen på daværende GIL, Tomas Colin Archer, og forsvarsledelsen.

Et sjokk for generalene at en av deres kollega motarbeidet vedtak fattet på høyeste hold. Hva skjedde så med stasjonssjefen.? Få uker senere var han 'omplassert'.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen uttalte flere ganger både offentlig og i forsvarssammenheng at Andøya Flystasjon ikke hadde livets rett i deres flybase struktur.

I 1999 da stasjonssjef for Andøya flystasjon, Kjell Norby hadde sin avskjedstale til ansatte ved flystasjonen, sa han følgende:

'Jeg skal gjøre alt som står i min makt for å legge ned Andøya flystasjon.'

Jeg tør komme med følgende påstand;

Kanskje kan vi med dette forstå litt av den (u)kulturen som eksisterer i forsvarsledelsen og som belyser mange av de fremgangsmåter som benyttes for å nå sine mål...

Dette kan vi som borgere av et demokratisk  Norge ikke sitte stille å akseptere. Noen må ta bladet fra munnen.

Edmar Schaug-Pettersen