I forrige uke var oljebransjen igjen samlet til kanapeer, utstillinger og debatter på oljemessa (ONS) i Stavanger. Foruten den lave oljeprisen var det også et annet tema som gikk igjen: Behovet er for nye leteområder. Innen 2040 vil de aller fleste store olje- og gassfeltene på norsk sokkel være fullt utbygd. Johan Sverdrup, Johan Castberg og Snorre vil alle stå ferdige. Oljenæringa trenger flere felt.

Olje også i fremtiden

Verdens energibehov øker og selv med forpliktelsene om lavere klimagassutslipp, togradersmål og fornybare energikilder, vil vi verken parkere bilen eller bremse den økonomiske veksten i u-landene. For det er ikke det at olje er så ekstremt miljøvennlig. Det er bare det at alternativet ikke er å la verden drives på sommerfugler og solstråler. Biler kan ikke kjøres på utopier og fly kan ikke holde seg i luften på ren godvilje. Det internasjonale energibyrået peker på at olje og gass vil stå for nær halvparten av energiforsyningen i 2040.

Løsningen

Løsningen på det økende energibehovet er selvsagt ganske enkel. Vi må produsere mer energi. Det betyr mer vannkraft, vindkraft, solenergi og mer olje og gass. Derfor er det beleilig at noen av største petroleumsforekomstene på norsk sokkel, ligger urørt på havbunnen utenfor kysten av Nordland og Troms. Noen av blokkene er åpnet, nå er det på tide å konsekvensutrede resten.

Vekst i nord

Olje- og gassressursene dekker ikke bare en viktig del av verdens energibehov. Petroleumsvirksomheten vil også gi sårt tiltrengte arbeidsplasser og befolkningsvekst i nord. For statistikken er tydelig. Mens folketallet i resten av Norge de siste ti årene har økt med et snitt på 12,6 %, nesten 600 000 mennesker, har befolkningen i Nordland nærmest stått bom stille siden 2006. I Lofoten og Vesterålen tilsvarer økningen skarve 500 mennesker på 10 år. Til sammenligning har for eksempel befolkningen i Rogaland fylke økt med over 70 000 de siste ti årene. Mye takket være nye arbeidsplasser og økt aktivitet.

Symbolpolitikk

Dessverre har det vist seg vanskelig å åpne LoVeSe for leting. Småpartiene har satt en effektiv stopper for alle seriøse forslag om konsekvensutredning av feltene. Det har for lengst gått idrett i hvem som kan være mest for torsk og minst for olje. Det ultimate paradokset forblir likevel at alle partiene som er motstandere av oljeboring i LoVeSe, stemte for åpning av felt langs Nordlandskysten i 2011. KrF ledet selv behandlingen i Stortinget og en enstemmig komité anbefalte åpning. Utslipp i disse feltene vil sende oljen rett i fjæresteinene i Lofoten. Hvor var oljemotstanderne da? Trusselen den forbipasserende skipstrafikken utgjør for området hver dag, ble heller ikke nevnt.

Oljeeventyret ruller videre

Heldigvis finnes det andre steder letevirksomheten kan fortsette i påvente av et ja, til LoVeSe. All den tid olje og gass fortsatt er blant de viktigste energibærerne i dagens energimiks, burde jakten etter det sorte gullet fortsette. Særlig for å hindre at energibehovet dekkes av kull. Samtidig må vi forske på nye og mer miljøvennlige energikilder. På sikt er nok fremtiden grønn. Enn så lenge ruller oljeeventyret videre. Oljedrømmen lever.