Små forskjeller er bra for alle, men likevel øker den økonomiske ulikheten.

I dag eier de ti prosent rikeste husholdningene halvparten av all formue i Norge. De 2300 rikeste husholdningene har mer formue enn de seksti prosentene med minst formue.

Forskjellene har økt gjennom flere tiår. Tall fra SSB viser at de som tjener mest har en større andel av inntektene i dag enn for 30 år siden. Samtidig får den fattigste tidelen en stadig mindre andel av samfunnets totale inntekter. De rike blir rikere og de fattige blir fattigere.

Store økonomiske forskjeller undergraver det aller beste med Norge. At vi er et samfunn preget av tillit og samhold, der alle bidrar. Utviklingen i land som USA og Storbritannia viser hvor ille det kan gå når et mindretall stikker av med den økonomiske veksten: Økonomien slutter å virke for folk flest. De som har lite, blir hengende stadig lengre etter, samtidig som en liten elite opplever eventyrlig inntektsvekst.

Norge er fortsatt et land med mindre forskjeller enn de fleste land vi vanligvis sammenligner oss med. Men dette er ikke skrevet i stein. Om utviklingen fortsetter slik den har gjort de siste tiårene, vil forskjellene være mye større i framtiden. Høyre- og Frp-regjeringen styrer Norge i feil retning. I stedet for å bremse forskjellsutviklingen, gir de gass.

Når nesten halvparten av skattelettelsene til Erna Solberg og Siv Jensen går til den rikeste tidelen av befolkningen, så øker det forskjellene. Når vanlige folk prises ut av boligmarkedet på grunn av politisk feighet og vill boligspekulasjon, så øker det forskjellene. Når regjeringen kutter målrettet til de fattigste, gjennom å kutt i barnetillegget i uføretrygden, i feriepenger for arbeidsløse, i kjøpekraften til pensjonistene – så øker det forskjellene.

SV mener tiden er inne for en politikk som tør å bekjempe forskjellssamfunnet. Vi trenger et mer omfordelende skattesystem med mindre skatt på arbeid, og mer skatt på formue, arv og eiendom.

92.000 norske barn lever i fattigdom. Arbeid er den viktigste veien ut av fattigdom. Derfor må vi både bekjempe ledigheten og sikre at flere får mulighet til å delta i arbeidslivet. Samtidig må vi styrke de omfordelende ordningene vi vet virker.

I stedet for å redusere skattene til dem som har mest, mener SV vi må øke barnetrygden og satse på barnehager og skole. Slik hindrer vi at dagens fattige barn blir morgendagens fattige voksne.

Valget neste høst blir et retningsvalg for Norge. Regjeringens hovedsak er å senke skattene for dem som har mest fra får. SV vil heller satse på fellesskapet og bekjempe den økende ulikheten i samfunnet.