Leste nylig en artikkel på VOL som omhandler vold og trusler i Hadsel Kommune. Der har kommunestyret kommet med bestilling til rådmannen om å få på plass forebyggende tiltak. Det er ikke bare i Hadsel dette er en utfordring, og dessverre er det mange som opplever vold og trusler i arbeidet sitt.

Dette gjelder også mange av medlemmene til Fellesorganisasjonen (FO), som arbeider innen de mest utsatte yrkesgruppene når det kommer til vold og trusler. Både i NAV og barnevernet, og også innen helse- og omsorg.

Mange kommuner har fokus på denne utfordringen, og arbeider godt med det. Det gjelder også Sortland. FO mener likevel at det er mye igjen som må gjøres, og vi har en lang vei å gå. FO sentralt har jobbet lenge for at det skal lages en forskrift til Arbeidsmiljøloven som kan være med på å forebygge og forhindre vold og trusler.

Denne kommer endelig på plass, og gir et sterkere vern for de som er utsatt. Utfordringen med sosiale medier skulle vært bedre uttrykt i den, men den gir større rom for arbeidsgiver og tillitsvalgte å sammen utarbeide og sette i gang tiltak. Nylig vedtok FO Nordland en uttalelse om dette, som er gjengitt i sin helhet under.

FO Nordland vil ha nulltoleranse for vold, trusler om vold og krenkelser!

Daglig erfares det at ansatte i både NAV, barneverntjenesten og andre offentlige virksomheter utsettes for enten vold, trusler om vold og krenkelser. Dette skjer direkte, men også indirekte blant annet via sosiale media. Straffelovens $155 og 156 definerer både vold, trusler om vold, skjellsord og annen utilbørlig atferd mot offentlig tjenestemann som straffbar.

Offentlig tjenestemann er per loven "...enhver som utøver offentlig myndighet på vegne av stat eller kommune, eller som har slik kompetanse i kraft av sin stilling". Dette gjelder mange av FOs medlemmer, som opplever vold, trusler om vold og krenkelser både mot seg selv og sin familie.

FO Nordland forventer at alle medlemmene blir ivaretatt i henhold til lovens bestemmelser. Det skal være nulltoleranse i forhold til alle slike saker som kommer opp. Arbeidsgiver har ansvar for å anmelde, og det er politiet som vurderer om loven eventuelt er brutt. FO Nordland forventer også at arbeidsgiver sørger for at det er system og rutiner på plass for å håndtere slike hendelser. Avvik i forhold til brudd på lovens bestemmelser må dokumenteres, på grunn av risiko for eventuelle senskader. Dette gjelder denne type hendelser, også dersom de skjer utenom arbeidstid.

Kamilla Fossem,HTV FO Sortland

Kamilla Fossem.