Lensmannskontorene i Bø, Hadsel, Lødingen og Øksnes legges ned. Det er forslaget fra den interne arbeidsgruppa til politimester Tone Vangen.

Forslaget fra arbeidsgruppa er på linje med det som skjer over heile landet. De lokale lensmannskontorene foreslås nedlagt til fordel for større og såkalt robuste kontorer. Det skal gi oss et meir effektivt politi. Et nærpoliti.

Da politireformen passerte Stortinget, var det en forutsetning at det skulle opprettholdes minst 210 av dagens vel 350 lensmannskontorer. Men det har ikke politimestrene brydd seg om. De har fremma forslag som går lenger. Kun 177 lensmannskontorer blir tilbake om mestrene får det som de vil.

Lederen i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, gikk i et intervju med Troms Folkeblad på lørdag hardt ut mot nedleggingsforslagene. Ifølge Bolstad har lensmannskontorene blitt utsatt for ei skammelig behandling i arbeidet med politireformen. Lensmennene har blitt framstilt som noen nisser som har brukt tida til å koke kaffe og ikke har utført produktivt politiarbeid.

Sigve Bolstad har rett. De mindre lensmannskontorene har vært gjenstand for en systematisk kampanje hvor målet har vært å snakke dem ned. Fremst i kampanjen har justisminister Anders Anundsen stått. Den 14. september i år uttalte han følgende til Politiets Fellesforbund:

«Det som er symptomatisk ved lensmannskontorene er at de stort sett er åpent tre dager i uka, bortsett fra to og en halv måned om sommeren når det er helt sommerstengt.»

Høyres stortingsrepresentant Hårek Elvenes, som er medlem av justiskomiteen, har lagt seg på samme nedrakkingslinje. I et avisinnlegg i september i år skriver han dette om politireformen:

«Det skal utvikles et kompetent politi som raskt er på pletten der folk bor. Det fordrer et døgnkontinuerlig politi på hjul, og ikke et utall av kontorbygg fylt med usynlige politifolk, som stempler ut kl. 16.00.»

Over år har vi hatt en sentraliseringspolitikk hvor den ene arbeidsoppgaven etter den andre har blitt fratatt de mindre lensmannskontorene. Stramme budsjetter har tvunget fram reduserte åpningstider og redusert bemanning. Når så resultatene av denne politikken viser seg, blir lensmannskontorene søkt latterliggjort av politikere som Anders Anundsen og Hårek Elvenes.

Danmark gjennomførte i 2007 en politireform med mange av de samme endringene som regjeringa vil ha i Norge. En evalueringsrapport konkluderer med at politiet har fått dårligere lokalkunnskap og svakere lokal tilknytning, jfr. redaktør Per Anders Madsens kommentar i Aftenposten for 14. september i år.

Forslaget om nedlegging av fire lensmannskontorer i vårt område skal nå ut på høring i kommunene. Jeg forventer at samtlige kommuner vender tommelen ned for forslaget. I stedet for nedlegging trenger vi å styrke de mindre lensmannskontorene. Lokal tilstedeværelse er nødvendig for et effektivt forebyggende arbeid og for å skape den trygghet som også folk i distriktene har behov for.