Meir enn fire måneder har gått siden regjeringa i sin nye langtidsplan for Forsvaret foreslo å brakklegge flystasjonen på Andøya. Venstre, SV, Senterpartiet og KrF har i tur og orden varsla at de ikke vil gå for nedlegging. Men fra Arbeiderpartiet er det taust. Partiets leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, nekter å fortelle hva ho og Arbeiderpartiet på Stortinget meiner om flystasjonen.

Det er kun Arbeiderpartiet som kan sikre regjeringa nødvendig flertall for å legge ned flystasjonen. At partiet ikke for lengst har lagt dette alternativet dødt, er ikke til å få forstand av.

Anniken Huitfeldt har krampaktig holdt fast ved at ho ønsker et bredt forlik om langtidsplanen. I praksis har ho vist at det er Høyre og FrP ho vil ha forlik med. For de andre partia har ho kasta på dør gjennom å stille ultimatum for fortsatte forhandlinger.

At Arbeiderpartiet kan være villig til å ofre flystasjonen for å få et slikt forlik på plass, er skremmende. For hvis det ikke er aktuelt å ha flystasjonen som et av spillekortene sine, burde det ikke være noe problem for Arbeiderpartiet å flagge sitt standpunkt - slik alle de andre partia har klart.

Tidligere i haust sa Anniken Huitfeldt på strak arm ja til å stasjonere 300 amerikanske marinesoldater på fast basis på Værnes. Ei slik stasjonering vil være et åpenbart brudd på den forsvarspolitiske linja som Norge har fulgt siden 1949. At Huitfeldt i det spørsmålet ikke hadde behov for noen betenkningstid, men at ho nå fortsetter å holde Andøya og alle andre på pinebenken i spørsmålet om flystasjonens skjebne, er egna til å forundre