Etter Stortingets vedtak om nedleggelse av Andøya flystasjon har jeg registrert at flere deltar i det offentlige ordskiftet med et budskap om atAndøy kommune nå må se fremover og ikke stille spørsmål ved Stortingets vedtak.

Etter å ha fulgt debatten har jeg behov for å klargjøre Andøy kommunes syn på hva det betyr å se fremover, etter vedtaket i Stortinget.

Innledningsvis vil jeg på vegne av Andøy kommune love alle at Andøy kommune så absolutt ser fremover.

Å ha fokus på fremtiden betyr imidlertid ikke at Andøy kommune har endret oppfatning om at beslutningsgrunnlaget bak vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon aksepteres som et riktig og godt grunnlag for vedtaket.

At regjeringen og stortingsflertallet mener beslutningsgrunnlaget er utfyllende og godt nok til å fatte et vedtak om nedleggelse er for å vidt naturlig. For meg er det viktig å presisere at det ikke bare er stortingets flertall som har "definisjonsmakten" med hensyn til hvor godt et beslutningsgrunnlag bør være når så dramatiske beslutninger skal fattes.

Et samlet Storting har forøvrig også vedtatt og pålagt regjeringen å gjennomgå beslutningsgrunnlaget og komme tilbake til Stortinget dersom det avdekkes vesentlige endringer. I debatten om langtidsmeldingen på Stortinget sa også forsvarsministeren at regjeringen selvfølgelig skulle komme tilbake til Stortinget på en egnet måte, dersom det i prosessen etter vedtaket ble funnet vesentlige svakheter ved beslutningsgrunnlaget.

For meg er det viktig å fremheve at beslutningsgrunnlaget tilknyttet vedtaket om nedleggelse av Andøya flystasjon er mye mer omfattende enn spørsmålet om hva det vil koste å bygge opp den vedtatte virksomheten ved Evenes.

Beslutningsgrunnlaget består selvfølgelig av de samme forholdene regjeringen og flertallet på Stortinget har lagt til grunn for beslutningen. Som kjent består dette beslutningsgrunnlaget av operative forhold, økonomi i forhold til investeringer og drift og ikke minst samfunnsmessige konsekvenser.

I etterkant av vedtaket kan man selvfølgelig ikke definere bort deler av beslutningsgrunnlaget.

Jeg kan forsikre om at Andøy kommune vil bidra konstruktivt til at alle relevante forhold i beslutningsgrunnlaget blir brakt fram.