Eidesen-utvalget i sin innstilling «Et fremtidsrettet kvotesystem» (NOU 2016: 26) legger til grunn at via systemet med kjøp og salg av kvoter i fisket «omsetter aktørene i praksis fisketillatelser og kvoter, mens det ifølge lovgivningen er staten som tildeler disse» (s. 84).

I et utvalg som ledes av lagmannen i Hålogaland lagmannsrett fremstilles dette himmelropende lovbrudd – ranet av allmenningen for det formålet personlig å berike seg. som en liten ubetydelighet; «dagens kvotesystem som komplekst og uoversiktlig og dermed vanskelig å forstå for allment interesserte» (s. 84).

Ja, vanskelig å forstå for allment interesserte, jommen «sa jeg smør». Man ville ha forventet at juristene hadde «hoppet på stolene» (slik som Stortinget uttrykte det i forbindelse med loven om utvinning av kontinentalsokkelen i 1963). Men nei, her sies ikke sannheten, om ranet, i stedet sier utvalget at «ran og ran… pytt, pytt». La oss legalisere det! Et utvalg oppnevnt av den kongelige norske regjeringen vil med åpne øyne si: La oss lovbruddet bli lovlig! Tro det den som vil!

Lovbruddet har medført at de 100 største rederiene «eier» 50 % av alle norske fiskeressurser. Det har medført at fiskevær etter fiskevær slukker lysene for godt.

En støtter til Senterpartiet vil garantere for at dette ikke skal få skje.

  • Senterpartiet går til valg på at fiskeri er folkets eiendom.

  • Senterpartiet vil – som nå – at kvoter tildeles ved politiske vedtak i stat eller kommune og ikke markedsmessig fordeling som foreslått av Eidesen-utvalget

  • Senterpartiet vil at kvoter skal tildeles gratis til unge, aktive fiskere.

  • Senterpartiet garanterer at ingen skal bli gjeldslave for å komme inn i fiskerinæringa.

  • Senterpartiet vil om vi kommer til makten, sørge for at alle ran av allmenningen blir reversert, ved at fiskere som har vært tvunget til kvotekjøp skal få skattemessig avskrivning for verdien.