Norge har en unik posisjon for å skape verdier basert på ressursene i havet. For Arbeiderpartiet er det viktig at disse ressursene bidrar til verdiskaping, sysselsetting og bosetting langs kysten. Tradisjonelt har den norske sjømatindustrien, og særlig filetindustrien i Nord-Norge, hatt en viktig distriktspolitisk rolle.  Næringen har gjennom mange år vært avhengig av utenlandske arbeidere, og har spesielt hatt stor arbeidsinnvandring fra Øst-Europa.

De siste årene har man sett et økende problem med negativ forskjellsbehandling av utenlandske arbeidstagere i fiskeindustrien, noe som var bakgrunnen for at Arbeidstilsynet i Nord-Norge i 2013 satte i gang tilsynskampanjen «Kyst-nær». Resultatet er nedslående: To år på rad har tilsynet avdekket omfattende brudd på arbeidsmiljøloven innen fiskerinæringen. I  vinter resulterte 24 av 29 tilsyn med pålegg om forbedringer. Tilsynene endte med til sammen 100 pålegg på mangler i arbeidsmiljøregelverket eller overtredelser av arbeidsmiljøregelverket. Også LO /NNN har slått alarm. De mener at fiskeindustrien er en bransje der sosial dumping nå er i ferd med å bli et stort problem.  Dette er alvorlig, og vitner om en ukultur vi må til livs.  Derfor mener vi det må tas grep for å sikre ryddige arbeidsvilkår i næringen.  Det er i alles interesse at arbeidsvilkårene er gode og rettferdige.

Stoltenberg-regjeringen la fram til sammen 3 handlingsplaner mot sosial dumping, med det formål å hindre at sosial dumping brer om seg og blir et større problem i norsk arbeidsliv. Handlingsplanene inneholdt en rekke tiltak, blant annet økte ressurser til Arbeidstilsynet.

Det ble også opprettet bransjeprogrammer opp mot en rekke næringer.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe er nå i gang med å utarbeide en 4. handlingsplan mot sosial dumping. Vi ønsker at fiskeindustrien skal være en del av denne handlingsplanen. Tidligere i år la tariffnemda, etter krav fra industrien, fram forslag om allmenngjøring av tariffavtalen i fiskeindustrien. Forslaget er nå ute på høring, og det knytter seg stor spenning til hva utfallet blir. Arbeiderpartiet ønsker en forenklet allmengjøringsordning slik at det blir lettere å oppnå positive vedtak. Hittil har regjeringen ikke fulgt opp arbeidet vår regjering startet med å forenkle allmengjøringsprosessen.

Samtidig som vi må få bukt med de useriøse aktørene i bransjen, må vi styrke de seriøse. For det er ingen tvil om at de aller fleste aktørene driver seriøst og godt.  Dette fikk vi flere eksempler på da vi denne uka besøkte Leknes i Lofoten. Sjømatprodusenten Lofotprodukt AS er en bedrift med 17 ulike nasjonaliteter på lønningslista. Alle ansatte får lik lønn og like ansettelsesvilkår ut fra kompetanse.  Det var oppløftende å se hvordan bedriften legger til rette for og tar i bruk de ansattes kompetanse. Vi besøkte også fiskemottaket Nic Haug på Ballstad, som også har gode ordninger og ordnede forhold for sine ansatte. Men fiskekjøperen på Ballstad kunne også fortelle at det er mange som tilbyr ham billig arbeidskraft.

Den utenlandske arbeidskraften er viktig for fiskeindustrien, og det vil den også være i årene som kommer. Men vi kan ikke tillate at man senker standarden når man henter inn ansatte fra andre land. Sosial dumping i fiskeindustrien er ikke bare skadelig for omdømmet for norsk sjømat, det er også et samfunnsproblem. For Arbeiderpartiet står hensynet til arbeidstakerne sentralt. Det er grunnleggende viktig for oss å sikre gode lønns- og arbeidsvilkår for alle som jobber i Norge.  Og hvis vi skal nå målet om å bli verdens fremste sjømatnasjon, må alle sikres gode og anstendige arbeidsvilkår, og det må satses målrettet på de ansattes kompetanse.

Samtidig må vi føre en aktiv og framoverlent næringspolitikk. Solberg-regjeringen har en noe annen tilnærming, og synes å være mest opptatt av næringsnøytrale virkemidler. Et eksempel på det fikk vi se da de i årets statsbudsjett foreslo å oppheve særreglene for permittering i fiskeriindustrien. Begrunnelsen fra Fiskeriministeren var et ønske om en mer nøytral næringspolitikk, uten særskilte virkemidler rettet mot spesielle bransjer.  Heldigvis bidro KrF og V til at dette ble rettet opp.  Forslaget vitner imidlertid om manglende forståelse for næringen. Det at fiskeindustrien – og spesielt hvitfiskindustrien – ofte er utsatt for driftsstans på grunn av råstoffmangel, er en viktig grunn for å ha et spesielt regelverk.

Kampen mot sosial dumping i fiskerinæringen må vinnes. Dette er avgjørende viktig for å sikre anstendige arbeidsvilkår for den enkelte, men også for at seriøse virksomheter ikke skal tape i konkurranse med useriøse. Og for at vi skal nå målene om å bli verdens fremste sjømatnasjon.

Helga Pedersen, Ingrid Heggø og Anette Trettebergstuen, Stortingsrepresentanter for Arbeiderpartiet