Debatten i Nord-Norge dreier seg bare om det skal være ett eller to universitet i landsdelen, og ikke om de reelle behovene for utdanning vi har her nord.

Finslipt universitetsprofil

Det er ikke mer enn fire år siden den såkalte Nordlandsutredningen foreslo at de tre høgskolene i Nordland skulle slås sammen til Universitetet i Nordland. Dette ble avvist. Høgskolene i Narvik og Nesna ville ikke legges inn under Universitetet i Bodø. Utviklingen i ettertid har vist at det var en riktig avgjørelse.

Universitetet i Nordland er etablert og arbeider målrettet for å finslipe sin universitetsprofil. Høgskolen i Narvik er i front på teknologisk kompetanse og Høgskolen i Nesna retter seg spesielt inn mot profesjonsutdanninger som lærere, barnehagelærere og sykepleiere.

Stor uenighet

Det er stor uenighet i Nordland om sammenslåinger. De ulike institusjonene har ulik oppfatning av hva som vil være den beste løsningen. All relevant forsking viser at å tvinge fram en sammenslåing er dårlig politikk. Dermed bør penger, tid og ressurser legges inn på å styrke de tilbudene vi har i fylket, heller enn å rive ned tradisjonsrike utdanningsinstitusjoner.

Ved å slå sammen høyskoler og universitet til en felles institusjon reduserer man de viktige høgskolene i Narvik og på Nesna til studiesteder. Å redusere selvstendige høgskoler til et studiested, er en dårlig strategi i en landsdel med lavt utdanningsnivå.

Nordland i bunnsjiktet

34% av befolkningen i Nordland har ikke tatt noen utdanning etter grunnskolen. Dette plasserer fylket i bunnsjiktet når det gjelder høyere utdanning. Vi vet at skoler, sykehus, industrien og næringslivet ellers i Nordland trenger arbeidstakere med ulik utdanning, og vi vet at mange av disse i dag får sin utdanning på høyskoler nært der de bor.

Den debatten vi nå har sett har også sådd tvil om det i det hele tatt er levedyktig å drive med høyere utdanning utenfor sentrale strøk, og en slik tankegang kan fort føre til en nedlegging av viktige tilbud.

Debatten bør legges død

Rødt Nordland mener derfor debatten om sammenslåing og sentralisering av høyere utdanning bør legges død, og at vi heller bør satse på tiltak som kan styrke og utvikle det faglige samarbeidet mellom selvstendige institusjoner. Selv om regjeringen åpenbart bare tenker størrelse enten det handler om høgere utdanning, sykehus, politi eller kommuner, er det ingen skam å tenke seg om en gang til og snu i tide.