For meg som bare har media og forholde meg til på informasjonssiden, leser jeg at i Danmark er en kommunereform gjennomført med en reduksjon fra rundt 300 til 100 kommuner. Der steg kostnadene etter reformen, visstnok er det besparelser på administrative utgifter som ikke utgjør mer enn ca. 10 %.

Kostnadene i en kommune er til tjenester for innbyggerne og de blir ikke borte ved en sammenslåing. Det er like mange innbyggere fortsatt. Skal en besparelse være effektiv må en sentralisere befolkningen, for det er befolkningen som genererer kostnadene.

En storkommune i Vesterålen vil naturligvis medføre færre ordførere, disse er politisk valgt og valgt av befolkningen. Men er det verdt det?, er det verdt å få færre ordførere?

En sammenslåing vil også medføre færre politikere. Dette er mennesker som kjenner sin bygd og sitt omland veldig godt og har da naturligvis den beste kunnskapen om forhold som måtte berøre bygda si. Det er et særtrekk i det norske samfunnet at det er ordførere i de mange kommuner som slåss for sin kommune og sitt distrikt.

Det er en vesentlig faktor å ta med i vurderingen av en desentralisert struktur som landet er bygd på.  I dag har vi fem ordførere, vi har fem kommunestyrer som til sammen utgjør flere titalls kommunepolitikere med solid lokalkunnskap. I en Vesterålskommune vil antall politikere/folkevalgte reduseres betydelig, noe som svekker lokalkunnskapen og demokratiet. Det er en styrke å ha fem ordførere fra mer eller mindre ulike parti og fem kommunestyrer.

Undersøkelser viser at innbyggerne i små kommuner er mer fornøyd med tjenestene enn i store. Dette spesielt innenfor helse, skole og barnehager. Forskning bekrefter dette fordi det er større nærhet mellom dem som yter tjenestene og dem som mottar dem.

Jeg vil på ingen måte klandre politikere i Vesterålen. Dere gjør en god jobb gitt de forutsetninger dere har med trang økonomi og til dels uforutsigbare utfordrende oppgaver. Uforutsigbarhet er vanskelig for alle, og her savner jeg politikere med standard fra mange år tilbake.

Jeg er av den oppfatning at de hadde en egen evne til å se lengre og langt frem i tid når de skulle fatte en beslutning. På dette området synes det i dag at denne langsiktige vurderingsevnen ofte ikke er godt nok tatt hensyn til.

Om dere politikere går for en storkommune har dere vurdert følgene, konsekvensene av deres vedtak om 10 -20 og 30 år. Da rammes deres barn og barnebarn , ja kanskje også du om du er ung politiker i dag. I Vesterålen blir det ikke:

  • Fem tannleger

  • Fem helsesøstre

  • Flere videregående skoler

  • Fem eller flere sykehjem

  • Fem etater for tekniske avdelinger

  • Fem eller flere kirker

  • Fem eller flere legekontorer

Jeg kan, og dere selv, føye til mange flere tjenester som i dag finnes og som skal finnes i hver kommune. Det er noe befolkningen har krav på. Du kan se for deg:

  • En pleietrengende i Bø må reise til Andøy for der er det ei ledig seng vv.

  • Kirker vedlikeholdes ikke i dag, hva med de titalls kirker som blir i en kommune.

  • Tekniske avdelinger sentralisert.

  • Brannvern sentralisert

  • Legetjenester sentralisert

  • Tannhelse sentralisert

  • Kommunehus må stenges og blir til hotell om 10- 20 år

  • Hundrevis færre ansatte i kommunene medfører fraflytting

  • Barnehager og skoler stenges

  • Kommunale veier forfaller

  • Energiselskapene slås sammen med færre ansatte og sentraliseres

  • Mere fraflytting inn til kommunesenteret

Alt dette må en rådmann i storkommunen ta med i sitt trange budsjett og mere til.

Er det slik vi vil ha det? Det kan jeg ikke forestille meg at vi vil.

Der det er nærhet til innbyggerne, har små kommuner et fortrinn. Da er det ikke naturlig at de store kommunene skal fortelle at de små skal slå seg sammen. Det er heller ikke naturlig at en knippe mennesker i stortinget skal tvinge landets befolkning inn i en organisering folk er imot – altså en tvangssammenslåing.

Sammenslåing betyr sterk sentralisering av administrasjon. Livskraftige småbygder og større bygder med bypreg vil rammes av dette og fraflytting må kunne påregnes. Fraflytting vil igjen påvirke rekrutteringen til næringslivet som allerede i dag sliter på dette området. Vesterålinger må tenke seg godt om og tenke konsekvenser langt fram i tid.

En stor kommunesammenslåing i Norge vil medføre en stor endring i det politiske system som demokratiet er slik vi kjenner det i dag. Det vil bli en stor reduksjon i antall politikere og det betyr at lokal politikerne rammes og distriktene rammes. En må se for seg  en slag elite som representerer norsk politikk. Det vil etter mitt syn være litt skummelt i et langsiktig perspektiv. Vi vil få et helt annet demokrati som blir varig og svært vanskelig å reversere.

Kommuneansatte – tenk dere godt om, dere blir svært så berørt av dette. Politikere – tenk dere godt om før dere gir stemmetegn. Innbyggere – kom på banen og si din mening slik at våre politikere får et grunnlag å vurdere fra.

Til slutt alle partier og partimedlemmer. Ta til pennen i offentligheten som i media. Si noe om hva dere tenker, si hva dere mener slik at befolkningen vet hvem dere er og hvor dere står i denne saken. Ikke la dere båndlegge av partipisk eller ordførere. Si hva du som folkevalgt mener – til media.

Andenes 11.november 2014

Arnfinn Abrahamsen

Motstander av storkommune i Vesterålen