Jeg er også inspirert av fiskeriminister Elisabeth Aspakers formaning om at vi ikke må gå i skyttergravene.

Utformingen av norsk fiskeripolitikk er veldig viktig i perspektivet "Nordområdesatsing". Nasjonens utvikling nordpå, vil basere seg på at det bor folk i distriktene. Ikke bare i byene. Svært mange finner det gode liv i bygdesamfunn, der den fornybare ressursen = fisken, står nært land.

I den åpne debatten tror jeg på at norsk fiskeripolitikk må basere seg på gjeldende Dektakerlov, Havressurslov og Fiskesalgslov, Havressurslovens paragraf 1 har tekst om "bidra til sysselsetting og bosetting i kystsamfunn".

Jeg vil tro at man ikke bare mener Tromsø, men også mener tradisjonelle fiskerisamfunn som bl a Andenes, Nordmela, Bleik, Myre, Hovden, Napp, Gryllefjord, Botnhamn, Kvaløyvåg, Vengsøy og Sørvær.

Flertallet i Fiskeindustriutvalget foreslår betydelige forandringer i forannevnte lover.

Dimensjonen i forslagene er så store at kystbefolkningen kanskje burde stått opp med en moderne "Alta-aksjon-utgave".  Altså såkalt "Aksjons-Demokrati"!

Organisasjonen Kystaksjonen er kanskje starten?

Det hevdes at økonomien i fiskeindustrien er elendig. Det er bl a begrunnelsen til å endre lovene.

Samtidig ser vi at eierne av fiskeindustrien blir rikere og rikere for hvert år som går.

Fiskekjøper Bengt Pettersen i Kvaløyvågen, der bestefaren er en verdenskjent fiskekjøper fra Bø i Vesterålen, har samme syn som meg. Ikke gjør forandringer i gjeldende lover - sier han!

Fiskekjøper Gunnar Klo på Myre er uenig med meg.

La oss følge formaningen fra fiskeriministeren.

Vi har tale- og skriverett her i landet.

God jul !!

Bjørnar Sellevold

Andenes