En ting er i  allefall sikkert - lønnsomheten og konkurransekraften i norsk fiskeindustri må bedres og taes på alvor.

Tveteråsutvalget ble nedsatt av den forrige regjeringen, og mandatet de fikk sto seg etter at ny regjering tiltrådte. De har nå levert sin rapport som nå er ute til høring.

Rapporten kommer med forslag til endringer på en rekke områder, og det er ulik oppfatning i utvalget om noen punkt, men det viktigste er at utvalget deler virkelighetsbeskrivelsen om vedvarende lav lønnsomhet og at endringer må til for å bedre lønnsomheten i næringen. Utvalget peker på at næringen har en rekke distrikts- og fordelingspolitiske mål knyttet til seg. Disse kan til tider komme i konflikt med målet om økt konkurranse.

Utvalget peker også på at næringen bare kan styrke sin konkurranseevne gjennom innovasjoner som øker verdien eller senker kostnadene - politikken må derfor gi næringen muliget til å innovere i alle dimensjoner. Næringen trenger fleksibilitet, omstillingsevne og robusthet til å håndtere endringer i markeder og verdikjeder.

Utvalget anbefaler videre at næringsaktørene får økt handlingsrom til å velge konkurransedyktige økonomiske organisasjonsmodeller innenfor miljømessige bærekraftige rammer. De mener derfor at bedriftene selv bør få velge sin vertikale koordinering, horisontale organisering og geografiske lokalisering av produksjon. Med dette som utgangspunkt har utvalget foreslått tiltak som skal gi aktørene økt handlingsrom.

NOU en er nå ute på høring og det er viktig at alle ulike elementer vurderes og at næringsaktører, politikere og andre engasjerer seg. Men som politiker som gjennom år i kommunal- og fylkespolitikken så vet jeg at dette er vanskelig. Tidene og næringen har endret seg fra min far var fisker og til idag. Når jeg snakker med en aktør i Lofoten får jeg ett svar - et helt annet enn hva jeg får hvis jeg snakker med en aktør i Vesterålen, og det er stor forskjell på om det er en aktør på landsiden, kyst- eller havsiden.

Men skal vi klare å beholde denne viktige næringa og gi de rammevilkår som de fortjener og behøver,  så må vi som politikere ta de på alvor - alle, og sette oss grundig inn i utfordringene. Ikke la det bli en debatt om deltakerloven og norsk eierskap alene - Fiskeriministeren har slått fast at kravet om norsk eierskap skal opprettholdes.

Derfor håper jeg innspillene og debatten går videre i forhold til hvordan vi kan bedre forholdene og konkurransekraften for denne viktige næringen fremover. Etter høringen vil regjeringen fremme meldingen inklusive lovforslag for stortinget årsskiftet 2015/16.

Så la debatten gå med utgangspunkt i at vi skal bedre forholdene for norsk sjømatindustri slik at den kan utvikles videre her i landet og skape trygge arbeidsplasser.Så har vi forhåpentligvis alle lært noe og skjønner mer viktigheten av norsk sjømat og rammebetingelser når meldingen kommer til Stortinget.