I mandatet var det angitt at kommunene ønska ei utredning av både fordeler og ulemper knytta til ei eventuell kommunesammenslåing. Men det har ikke BDO brydd seg med. De har levert ei utredning som utelukkende har beskrevet antatte og mulige fordeler ved ei sammenslåing. Ulempene er verken nevnt eller utreda på linje med fordelene.

Sørgelig dårlig

Jeg ble positivt overraska da jeg leste innledninga til BDOs rapport. For der fastslås at i en debatt om kommunesammenslåing, vil både motstandere og tilhengere ha gode argumenter. Og at det ikke er BDOs bidrag å argumentere for eller mot sammenslåing, men å bidra til en opplyst debatt.

Men denne gode intensjonen følges sørgelig dårlig opp i selve utredninga. For den er en eneste lang argumentasjon for hvorfor det er riktig for kommunene i Vesterålen å slå seg sammen.

Utredninga veier ikke påståtte fordeler og ulemper opp mot hverandre. I den utstrekning ulemper blir nevnt, er det i forbindelse med BDOs oppskrift på hvordan kommunene i den videre prosessen kan ufarliggjøre argumentene mot sammenslåing.

Nye argumenter for småkommunene

BDO tar for gitt at dagens ordning hvor småkommuner blir kompensert for smådriftsulemper, vil forsvinne. Og så bruker BDO dette som er argument for at kommunene i Vesterålen må slå seg sammen.

At Høyre og Fremskrittspartiet med støtte av Venstre vil ha bort småkommunetilskuddet, er på det reine. Men sannsynligheten for at disse tre partiene vil sitte med flertall på Stortinget også etter valget i 2017, er liten. Med et nytt flertall i 2017 vil det være grunnlag for å opprettholde småkommunetilskuddet.

En rekke undersøkelser har vist at innbyggerne i mindre kommuner er mer fornøyd med tjenestetilbudet enn i storkommuner. Tilhengerne av storkommuner har prøvd å bortforklare dette med at de mindre kommunene får så store tilskudd fra staten. Dette er en høyst tvilsom påstand.  Men den slukes likevel rått av BDO med henvisning til et foredrag som ble holdt på NHOs årskonferanse i 2012. En årskonferanse som var selve startskuddet for NHOs kampanje for å få bort de mange og «ulønnsomme» småkommunene.

BDO mener at det er et forholdsvis stort potensial til å drive en samla kommune i Vesterålen mer effektivt enn kommunene hver for seg. Dette skal realiseres ved å «restrukturere» tjenestene. Hva en slik restrukturering vil innebære, er BDO taus om. Men alle skjønner at det da vil handle om å legge ned tjenester i Bø, Øksnes, Andøy, Hadsel og Lødingen og sentralisere disse til Sortland.

Intensjonsavtaler

Men BDO har løsningen på hvordan denne sentraliseringspillen skal sukres.  Det skal skje ved å inngå intensjonsavtaler om at det lokale tjenestetilbudet ikke skal påvirkes negativt etter en kommunesammenslåing.

Etter min vurdering er det naivt av BDO å tro at slike intensjonsavtaler vil berolige folk i Bø og Andøy som med rette har sett faresignalene ved en storkommune med Sortland som kommunesenter. Men at BDO i det hele tatt gir en slik oppskrift på hvordan folk skal lokkes til å bli tilhengere av en storkommune, vitner om at BDO ikke skjønner hva dette dreier seg om.

Hvor stort honorar som er avtalt for utredninga fra BDO, kjenner jeg ikke til. Men oppdragsgiverne vil i dette tilfelle ha et godt grunnlag for å la være å betale fullt honorar når bare halve jobben er utført.