Som de to største partiene i Sortland, er det sånn at Høyre og Arbeiderpartiet i stor grad avgjør politikken og setter dagsorden for hva som skal være de viktigste sakene. Fram mot valget prøver de å markere seg med å vise til forskjellene i politikken dem i mellom. Jeg vil påstå at forskjellene i realiteten er små, -  særlig i disponeringer av kommuneøkonomien.

En indikasjon på det er at når Aps ordførerkandidat, Tove Mette Bjørkmo, skal markere seg overfor Høyres ordførerkandidat, Grete Ellingsen, i lokale spørsmål, går mesteparten av argumentasjonen på skattelettepolitikken til Høyre nasjonalt. På tross av H/FrP-regjeringas  skattelette til de rikeste, noe Rødt er fundamentalt uenig i, har dette ikke i særlig grad så langt gått ut over kommuneøkonomien sammenlignet med politikken til den rødgrønne regjeringas fram til 2013. Om Tove Mette Bjørkmo er uenig i det, må hun i så fall dokumentere det. Rødt mener at begge regjeringene i altfor liten grad har satsa økonomi på kommunene som kjerne i velferdsordninger og eksempelvis lokal næringsutvikling og infrastruktur.

Lokalt har det vært uenighet om eiendomsskatten der Ap generelt går inn for økning, mens Høyre la opp til å redusere og fjerne den. I budsjettet for Sortland for 2015 gikk likevel også Høyre inn for ei økning. I virkeligheten mindre forskjell enn det som kommer fram i skrift og tale.

SATSING PÅ SKOLE?

I den siste tiden har debatten gått på satsing på skole og oppvekst særlig utløst av vedtatte nedskjæringer innen skolebudsjettet så seint som i juni. Konsekvensen er reduksjon av stillinger. Både Høyre og Ap stemte for. Dette gjøres sjøl om begge partiene argumentere sterkt for satsing på oppvekst og skole.

Det er nylig enstemmig vedtatt i kommunestyret to overordna planer for oppvekst og kvalitet i skolen. Begge planene krever sjølsagt konkrete tiltak for å kunne følges opp og som igjen betyr at det må bevilges økonomi til det. Men uten debatt ble det likevel vedtatt reduksjon i årets budsjett. Det var ikke fordi det ikke fantes penger å fordele. Årsaken var at både H og Ap heller ville ha 2,1 mill. ekstra til asfaltering. Rødt sitt forslag om å prioritere 2 mill. til deling mellom omsorg og skole nettopp for å unngå de mest alvorlige nedskjæringene, fikk bare Rødt sine 2 stemmer.

Rødt foreslo forøvrig 1 mill. i tillegg til målretta trafikksikring rundt skoler og barnehager. Heller ikke det med støtte fra andre. Alternativet til dette var at H og Ap sloss om hvem som kunne gi mest mulig for at fotball skulle få gratis trening i Blåbyhallen. Nok en gang var likheten mellom disse påfallende! Et godt tiltak, men som Rødt i denne situasjonen ikke kunne prioritere.

AP OG HØYRE ENIGE OM KULTURHUSSATSING

Det som virkelig har prega de siste årenes økonomi i Sortland, er satsinga på kulturhus. Her har Ap og H spilt helt på lag og ikke hatt en eneste synlig uenighet seg mellom.

Kommuneregnskapet viser at kulturbudsjettet har økt fra 12 mill. til 26 mill. i netto driftsutgifter fra og med 2011 til og med 2014. I prosent utgjør dette 116. Dette beløpet vil med stor sannsynlighet øke og holdes seg der i mange ti-år. Grunnen er bygging og driften av Kulturfabrikken. Teknisk har i samme periode økt fra 72 mill. til 88 mill. tilsvarende 22 prosent. De store kjerneområder for kommunens velferds-og oppvekstområdet har hatt opplevd en helt annen satsing i samme periode. Omsorg (uten helsområdet) har økte fra 181 til 201 mill. i netto driftsutgifter som tilsvarer bare 11 prosent. Utdanning (uten barnehage) fra 116 mill. til 130 mill. tilsvarende økt bare 12 prosent i samme periode.

Dette avspeiler viktige forhold i prioriteringa som er gjort på de store linjene i Sortland kommune disse årene og der Ap og H i all hovedsak har vært enige! Disse tallene sier ikke alt om forholdene mellom sektorene, men er entydig på at skole og omsorg har blitt klart lavest prioritert. Det er ikke mulig å argumentere seg bort fra at dette har og vil i lang tid ha konsekvenser for innsats på andre områder.

RØDT HAR VÆRT ALTERNATIVET

Sammen med seg har H hatt FrP.  Ap har hatt enighet med Sp og SV i stort sett alt med unntak av vedtaket om Kulturfabrikken der Sp stemte sammen med Rødt mot det prosjektet som vi viste ville bety en radikal omfordeling av de kommunale ressursene.

En kort oppsummering i denne omgangen er at i prioriteringer på det økonomiske området i kommunen, er forskjellene mellom de to store blokkene minimale. På andre områder er det større forskjeller mellom H- og Ap- blokkene.

Det er Rødt som skiller seg ut og har vist at det fins alternative prioriteringer også innafor en generelt altfor dårlig kommuneøkonomi.

Om Rødt får styrke etter valget, vil vi love å følge opp dette med en sjølstendig og aktiv politikk for kjerneområder til Sortland kommune.