Derfor er vi glad for at sittende regjeringen har bedt Kystverket vurdere tiltak for å styrke teknologi, produktutvikling og kompetanse innen oljeberedskapen. Dette er samlet i rapporten «Norsk oljevernberedskap – rustet for fremtiden?» som ble levert Samferdselsdepartementet den 06.februar d.å..

I rapportens oppsummering står det at det er nødvendig med tiltak for å sikre investeringer i forskning og innovasjon, for fremtidige produkter og tjenester som kan håndtere hendelser med akutt oljeforurensning. Det påpekes at det ikke finnes studieretninger på universitet eller høyskolenivå som omhandler oljevernberedskap spesielt. Videre står det at «Teoretisk og praktisk trening for hele og deler av beredskapsorganisasjonen bør fortas regelmessig», og at «Fasiliteter for test og utprøving er vesentlig for arbeidet knyttet til teknologiutvikling.»

Dette stiller store krav til størrelsen av og de fysiske forholdene i test- og utprøvingsfasilitetene. Man foreslår at det etableres et nasjonalt kompetanse- og skolesenter der man kombinerer teoretisk og praktisk opplæring innen beredskap mot akutt forurensning, og at fullskala sjøtester av oljevernutstyr bør kunne kombineres med et nasjonalt kompetanse- og skolesenter der man kan simulere fullskala oljevernaksjoner i kyst- og strandsone.

Norsk Industri anbefaler etablering av miljø- og oljevernbase på Fiskebøl og argumenterer med at «Fiskebølvika har en strategisk beliggenhet som er forholdsvis unik med tanke på hensikten og fremtidsmulighetene ved utvikling av et slikt senter. Det er kort vei fra skjermet farvann med gode havneforhold til åpent hav. Her kan utstyr bli utviklet og testet i et værhardt miljø og med krevende strømforhold.»

Hålogaland Olje og Energi sier at «Kombinasjonen av etablerte industrinettverk og nærhet til viktige kunnskapsinstitusjoner innen maritimt miljø og beredskap, gjør at en miljø- og oljevernbase på Fiskebøl vil bidra til å imøtekomme utvalgets anbefalinger og at «Fiskebøl er de eneste i global sammenheng som kan tilby slike forhold for testing og sertifisering av oljevernteknologi.»

Arbeidsgruppa «Lofoten og Vesterålen» ved Gaute Wahl skrev i en kronikk (nordlys okt.14) at det må satses på helhetlig opplæring av personell til operasjonell oljevernberedskap. Lofoten og Vesterålen er den rette læringsarenaen med sine hav- og kyststrømmer og utfordrende landskapstyper. Aksen mellom Norlense beredskap, Lofoten maritime fagskole og Norges brannskole utgjør et enestående og bredt kompetansefelt innen oljevernopplæring i Norge. Lofoten og Vesterålen er også en svært sterk næringsregion innen marin sektor, og det vil være hensiktsmessig å ta i bruk den viktige kompetansen innenfor fiskeri- og havbruksnæringen.

I begynnelsen av juni lyste samferdselsdepartementet ut en stilling som daglig leder av et midlertidig sekretariat for det varslede oljevern- og miljøsenteret i Lofoten/Vesterålen. Sekretariatets oppgave er å utrede og utvikle et konsept med forslag til lokalisering, arbeidsoppgaver, organisering og finansiering av senteret. Sekretariatet skal lage en foreløpig rapport innen 1. juli 2016 og en endelig rapport innen 1. januar 2017.

Dette arbeidet er viktig, slik at regionen får en Miljø- og oljevernbase med et solid mandat for å utøve og utvikle det svært viktige samfunnsoppdraget basen vil ha, og at vi får de satsingene som er allerede er anbefalt lagt til vår region. Innholdet i rapporten er således avgjørende for at det blir skapt gode muligheter for arbeidsplasser, vekst, utvikling og knoppskyting i Hadsel. Skrekken er at senteret ender opp som et utstyrslager.

Hadsel Høyre vil jobbe for at anbefalingene i Rapporten «Norsk oljevernberedskap – rustet for fremtiden?», argumentene til Norsk Industri og arbeidsgruppa «Lofoten og Vesterålen» presenteres for, og blir en viktig del av rapportene som det midlertidige sekretariatet skal utarbeide. Som ordfører i Hadsel er dette en av mine viktige hjertesaker, og jeg vil arbeide for at Miljø-og oljevernbasen etableres på Fiskebøl.

Lina Vibe, ordførerkandidat Hadsel Høyre