Heltid-deltidsproblematikk

Deltidsarbeid, og da gjerne ufrivillig, er en stor utfordring for mange kvinner. Deltidsarbeid betyr tapt inntekt, og dermed også tapte sykepenger og pensjonspoeng. I tillegg mister deltidsarbeidende tilknytning til arbeidsliv, til kollega, og kanskje også til muligheten for kompetanseheving og opprykk på arbeidsplassen. Dette vil vi i Rødt å gjøre noe med. Heltid må være normen, konsekvensene av deltid må opplyses godt, og ingen skal være nødt til å arbeide ufrivillig deltid. Dette betyr at grunnbemanning må økes, og alle som arbeider deltid må tilbys stillingsøkning. Som et skritt på veien vil Rødt blant annet jobbe for at det ikke skal lyses ut stillinger under pensjonsgivende størrelse (ca. 40%) innen 2017.

6-timers arbeidsdag

Hva er frivillig deltid, og hva er ufrivillig? Mange kvinner ønsker kanskje å jobbe deltid, men hvorfor? Kan det være at de ikke ønsker heltidsarbeid, fordi arbeidet er for tungt? I  såkalte kvinneyrker jobber det omtrent 80% kvinner. I de samme sektorene er det stadig nedskjæringer, kutt og underbemanning. Mange klarer dermed kanskje ikke å jobbe heltid i tillegg til å ha overskudd til aktiviteter utenom arbeid. Vi i Rødt vil arbeide for at Sortland Kommune setter i gang en prøveordning hvor en heltidsstilling er 6 timer om dagen eller 30 timer i uka. Dette vil kunne gi overskudd til livet som er før og etter arbeidsdagen, til familie og fritid. I tillegg til å kunne klare heltidsarbeid, vil man også kunne klare å holde ut lenger i arbeidslivet. Slik som det er i dag, tjener også kvinner i gjennomsnitt det som for en mann er lønn for 30 timer i uka, altså kan man si at kvinner jobber gratis en dag i uka. Å få en slik arbeidsordning i en sektor med så høy andel av kvinner, vil kunne balansere ut forskjellene, og gi en fordeling av lønn og arbeidstimer som står i forhold til hverandre.

En annerledes dag i uka

Rødt sier nei til søndagsåpne butikker. Vi vil beholde en annerledes dag i uka. En dag som man kan bruke til å slappe av, være mer sammen med barna og familien, til å engasjere seg på annet vis enn arbeid, til å drive med trening eller hobbyer, eller til å være sammen med venner. Denne dagen er viktig for mange kvinner, og er også for mange den eneste dagen i uka hvor det går an å gjøre disse aktivitetene. Søndagsåpne butikker vil direkte påvirke disse mulighetene, og kan indirekte gjøre at også kvinner som jobber i omsorg- og oppvekst blir påvirket. Kanskje må barnehager på sikt holdes åpne fordi butikkene er det? Søndagsåpne butikker vil også øke kjøpe- og forbrukspresset. Mange kvinner jobber naturlig nok allerede søndager, blant annet på grunn av turnusarbeid i omsorgssektoren, men vi vil begrense denne typen arbeid til det som er helt nødvendig.

Vi vil ha et arbeidsliv hvor heltid er normen, hvor lønn og arbeid står i forhold til hverandre. Et arbeidsliv som gjør at kvinner tjener nok til å være selvstendige, til å kunne stå lenge i arbeid og ha overskudd til de andre timene i døgnet. Et arbeidsliv hvor man ikke må arbeide mer ugunstige timer enn det som er aller nødvendigst. Et verdig og likestilt arbeidsliv -  også for kvinner.

Rødt Sortland, Kamilla Fossem, 2. kandidat, Fatima Zozan Kaya, 3. kandidat, Freydis Finnseth Jensen, 6. kandidat