Nå er det bare få dager til nordmenn skal ta et viktig valg, om hvilket parti de skal gi sin stemme i år. Daglig nå tar tusenvis av mennesker sitt livs viktigste valg. Skal jeg bli eller skal jeg dra?

Bli i et krigsherjet land, med fare for eget og hele familien sitt liv. Eller dra, og utsette seg selv og familien for livsfare. Ta sjansen på å sette til havs i en skrøpelig liten farkost, fylt til randen med ikke svømmedyktige familiemedlemmer. Små barn, uvitende om hva som venter dem. Har de egentlig et valg?

Flyktningetragedien berører oss alle. Midt i valgkampen, ser vi bilder av døde småbarn skylt i land på en strand. Det er så ufattelig feil. Unger skal bygge sandslott på stranda, fange krabber og stolt vise frem skjellene de har funnet. Det er ikke mulig å fokusere på meningsmålinger, eiendomsskatt eller lakseoppdrett nå.  Våre medmennesker trenger oss. De trenger kloke hoder, varme hjerter og åpne armer.

Gjennom aviser og sosiale media får vi inntrykk av at Europa er handlingslammet og uforberedt på oppgaven. Det ropes om krise og behov for nytenkning. Tidligere UDI-direktør Trygve G. Nordby og folkerettsjurist Vigdis Vevstad hadde i en kronikk i Aftenposten i går, dette å si om hvorfor det egentlig bare handler om politisk vilje:

«Det er grunn til å spørre om det er nytenkning vi trenger. Alle de nødvendige instrumentene, lovgivingen og institusjonene finnes allerede. Det er etablert et felles europeisk asylregelverk, felles returregler, en felles europeisk organisasjon for grensekontroll (Frontex) og et felles europeisk asylkontor (EASO). Vi har en Dublinforordning som inneholder muligheten for stater til selv å behandle asylsøknader i stedet for å skyve mennesker tilbake til overbelastede land i Sør-Europa. I dag benytter Tyskland seg av denne unntaksbestemmelsen på en forbilledlig måte. Og vi har både nasjonale og felles europeiske regelverk til å gi flyktninger midlertidig beskyttelse i situasjoner med masseflukt»

Nordby og Vevstad konkluderer med at for å lykkes med å håndtere flyktningkrisen, kreves samarbeid.

«Med de løsningene som allerede ligger der kan Europa håndtere det som nå skjer hvis europeiske stater vil. Men da må samarbeid settes foran nasjonale egeninteresser».

Kjære lokalpolitikere i Sortland. La oss glemme uenighet og den lokale valgkampen for en kort stund, og spørre oss selv. Hva kan jeg som politiker gjøre, hva kan Sortland Kommune gjøre? Vi kan sende et sterkt signal om at vi ønsker at Norge skal ta sin del av ansvaret for våre med mennesker i nød. Ingen flere døde barn, og uverdige forhold for dem som kommer over med livet i behold.  Om et par dager skal EU behandle et forslag fra Tyskland som skal forenkle adkomsten til Europa for mennesker i nød. Storbritannia og flere østeuropeiske land sitter på gjerdet. La oss være bedre enn som så.

I dag sier jeg: Stem rødt, blått, grønt eller hvilken som helst farge. Men stem med hjertet, og gjør et verdivalg.