Den 17. mai 1814 vedtok grunnlovsforsamlingen på EidsvollEuropas mest liberale og framsynte grunnlov, og hver 17. mai feires Grunnlovenmed mye stas og festivitas. I forbindelse med at Grunnloven i år er 200 år,skal det feires gjennom hele året. Men så langt ser det ut til at feiringenblir av seremoniell karakter.

En langt bedre måte å ære Grunnloven på ville være å begynneå respektere og følge den. Allerede i 1997 karakteriserte professor i offentligrett Eivind Smith EØS-avtalen som en konstitusjonell katastrofe. Etter den tider situasjonen blitt mye verre. På område etter område gis EU-retten forrangforan norske lover og endog foran Grunnlovens bestemmelser.

Dette skjer dels gjennom en stadig strøm av nye direktiver,forordninger og andre bestemmelser fra EU-kommisjonen, men også gjennom atEU-domstolen omdefinerer innholdet i tidligere lover og forskrifter. Ogregjering og Storting godtar alt som kommer fra EU, enten det gagner norskeinteresser eller ikke.

Det finnes mange eksempler der EU-retten er i strid medGrunnloven, men her vil vi bare nevne ett aktuelt eksempel. I Grunnlovens § 75 heter det bl.a.: ”Det tilkommerStorthinget: a. at give og ophæve Love; at paalægge Skatter, Afgifter, Told ogandre offentlige Byrder,”. Likevel sender regjeringen et forslag om øktarbeidsgiveravgift for visse sektorer i distriktene til godkjenning hosEØS-avtalens overvåkingsorgan ESA. Og begrunnelsen for dette er ikke atStortinget har bestemt det slik Grunnloven foreskriver, men at EU har endretsin støttepolitikk.

Og innstrammingen skjer til alt overmål på områder derNord-Norge i utgangspunktet har store ulemper. Vi har de høyeste transportkostnadene,men likevel skal denne sektoren påføres økte utgifter gjennom fullarbeidsgiveravgift. Vi har de høyeste fyringsutgiftene, men likevel skalenergisektoren påføres høyere kostnader. Og endelig har landsdelen den lavestekapitaltilgangen, men likevel skal finanssektoren i Nord-Norge rammes av fullarbeidsgiveravgift. Alt dette skal gjennomføres fordi EU har funnet ut atstøtteordninger som har til hensikt å redusere konkurranseulempene erkonkurransevridende!

Dersom ikke regjeringen og stortingsflertallet slutterå respektere EU-reglene mer enn vår egen Grunnlov, og begynner å nekte ågjennomføre EU-pålegg som strider mot norske interesser og Grunnloven, måkonsekvensen bli oppsigelse av EØS-avtalen. Grunnlovsjubileet blir dastartpunktet for arbeidet med å få erstattet EØS-avtalen med en normalhandelsavtale med EU. En slik avtale vil ikke true vårt nasjonale selvstyre ogGrunnloven som vi er så stolte av. God grunnlovsfeiring!